Börs: USA rahunes maha pärast minikrahhi

Fredy-Edwin Esse, California 04. veebruar 2014, 23:10

Ühendriikide aktsiaturud taastusid täna, tehes eile läbi suurima languse pärast läinud aasta juunit. Majandustulemused ning paremad makroandmed aitas levitada optimismi.

Üks positiivsemaid uudiseid tuli täna USA kongressi eelarveametilt. Sel fiskaalaastal kahaneb USA defitsiit 514 miljardi dollarini ehk 3%ni sisemajanduse koguproduktist (SKP), mis oleks viimase seitsme aasta väikseim defitsiit, teatas amet. 2013. aastal oli puudujääk 680 miljardit dollarit.

Prognoositav protsentuaalne puudujääk on üle kolme korra vähem võrreldes 2009. aasta 9,8% puudujäägiga SKPst, mis oli suurim defitsiit alates 1974. aastast. 3% puudujääk on lähedal viimase nelja kümnendi ajaloolisele keskmisele.

Detsembris kahanes USA tehaste tootmistellimused 1,5%. Sellele vaatamata ootasid Bloombergi küsitletud ökonomistid 1,8% langust.

Ettevõtete tasandil teatas Microsoft lõpuks, et firma uueks juhiks saab Satya Nadella, kes oli seni Microsoft Cloudi asepresident. Microsoft lisas oma teates, et nõukogu esimees Bill Gates hakkab tehnoloogianõunikuks ja pühendab rohkem aega ettevõttele ning firma toodete loomisse, toetades Nadellat. John Thompson nimetati uueks nõukogu esimeheks.

KFC ja Taco Belli omanikfirma Yum! Brands aktsia rallis tänasega ligi 9%. Firma teenis kolme kuuga korrigeeritud kasumit 86 senti aktsia kohta, lüües analüütikute 79sendist prognoosi. Vähemalt aasta avatud restoranides kasvas käive 2%.

Luksustoodete valmistaja Michael Kors aktsia rallis üle 17% firma jaoks rekordilise 90,38 dollarini. Firma majandusaasta kasum ulatub 3,09 dollarini aktsia kohta, mis on oluliselt rohkem võrreldes novembrikuus prognoositud 2,81 dollariga. Lisaks tõstis firma majandusaasta müügiprognoosi tänu heale müügile Euroopas ja Põhja-Ameerikas.

Euroopa suuruselt teine naftafirma ehk BP korrigeeritud kasum ulatus kolme kuuga 2,8 miljardi dollarini, mida on 1,1 miljardit vähem kui aasta varem. Tulemus ühtis Bloombergi küsitletud analüütikute ootustega. Firma aktsia lõpetas päeva tagasihoidliku tõusuga.

Lisaks BP-le on juba oodatust väiksematest kasumitest teatanud maailma kaks kõige väärtuslikumat naftafirmat Royal Dutch Shell ning Exxon Mobil. Langus on tulenenud puurimiskulude tõusust, rafineerimiskasumite langusest ning stagneerunud hindadest.

Pfizer oli täna Dow Jonesi tööstuskeskmise peamine tõusja. Jefferies & Co analüütik avalikustas positiivse analüüsi firma kohta, tõstis aktsia soovitust ning hinnasihti 38 dollarini.

Kui eile olid kõik S&P 500 indeksi 10 peamist sektorit vähemalt 0,7% miinuses ning 500 aktsiast vaid 8 olid plussis, siis täna oli 9 peamist sektorit rohelises. USA peamine aktsiaindeks kerkis tänasega 0,76% ning sulgus 1755,20 punktil.

Eile enam kui kahe aasta suurima languse teinud Nasdaqi komposiitindeks kerkis tänasega 0,86% ja sulgus 4021,52 punktil. Dow Jones lõpetas päeva 15 445,24 punktil, olles 0,47% kõrgemal kui eile.

Maailma suurimal võlakirjafondil Pimco Total Returnd Fund läheb üha halvemini, sest jaanuaris võtsid investorid raha välja üheksandat kuud järjest. Kokku võtsid investorid jaanuaris välja 3,5 miljardit dollarit võlakirjakuningaks tituleeritud Bill Grossi juhitavast Pimco võlakirjafondist. Tegu on üheksanda järjestikuse kuuga, kui investorid võtsid fondist rohkem raha välja, kui sisse panid.

Tugev külm USA idarannikul ajas täna maagaasi hinna 10% kõrgemaks, sest kauplejad panustavad suurele nädalasele langusele maagaasi varudes. Nafta hind kallines samal ajal veidi alla protsendi, makstes 97,36 dollarit barreli kohta.

Kuld andis täna 0,39% järele ning maksis 1255 dollarit untsi kohta. Euro jätkab enda hiljutist odavnemise trendi dollari vastu, kukkudes täna 0,09%. Üks euro võrdus päeva lõpus 1,3515 dollariga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. February 2014, 23:10
Otsi:

Ava täpsem otsing