Eurokarud otsivad taas kord lunastust

06. veebruar 2014, 00:00

Kaua kannatanud eurokarud ehk euro kursi langusele panustajad on pärast jaanuari madalat inflatsiooninumbrit muutunud üha julgemaks ning nüüd ootamas oma võimalust.

Eurotsooni inflatsioon langes jaanuaris võrreldes eelmise aasta jaanuariga 0,7 protsendile. Analüütikud ootasid inflatsiooniks 0,9 protsenti. Euroopa Keskpanga inflatsioonieesmärk on 2 protsenti. Eelmine kord, kui hinnad eurotsoonis nii kiiresti langesid, oli eelmise aasta novembris ja siis reageeris keskpank sellele baasintressi langetamisega rekordmadala 0,25 protsendini. Euro kukkus seepeale dollari suhtes kahe kuu madalaimale tasemele.

“Arvestades seda, et inflatsioon jääb väga madalaks, arvame, et EKP peab tegema palju rohkem,” ütles BNP Paribas SA valuutastrateeg ­Michael Sneyd Bloombergile. “Inflatsioon on alla 1 protsendi. Me tunneme ennast väga mugavalt euros lühikesena olles.” Lühikene olema tähendab langusele panustamist.

Sel aastal on euro langenud üheksa teise arenenud riigi valuuta suhtes keskmiselt 0,4 protsenti. Esmaspäeval langes euro dollari suhtes 1,3477 dollarile, mis on madalaim tase pärast novembrit.

BNP Paribas prognoosib, et euro langeb 2014. aasta lõpuks 1,23 dollarile. BNP on kõige negatiivsemalt meelestatud prognoosija 63 küsitletu seas. Keskmine euro-dollari prognoos on 1,28 dollarit, mis tähendab umbes 7protsendilist langust praeguselt tasemelt. See oleks suurim langus pärast 2005. aastat.

Deflatsioonikoll võib olla oht euroalale. Euroopa Keskpank on hoiatanud investoreid langevate hindade eest, mis võivad kujutada ohtu majandusele. 7. novembril ütles Euroopa Keskpanga president Mario Draghi, et me võime kogeda kauakestvat madala inflatsiooni perioodi.

Eelmisel aastal tugevnes euro dollari suhtes 4,2 protsenti ja seda vaatamata EKP otsusele kärpida baasintressi kaks korda. “Positsioone on juba üpris palju vähendatud, aga seda teatud piirini,” ütles Saxo Capital Marketsi vanemanalüütik Nick Beecroft.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. February 2014, 18:40
Otsi:

Ava täpsem otsing