Balti riikides tegus aasta

07. veebruar 2014, 00:00

Ettevõtete ülevõtmiste arv kasvas Balti riikides mullu 2012. aastaga võrreldes märgatavalt. Eestis oli tehingute arv suurim, samas jäime kasvus lõunanaabritele alla.

Eelmisel aastal tehti Balti riikides kokku 57 ülevõtutehingut 3,66 miljardi euro väärtuses, teatas Soraineni advokaadibüroo.

“Nagu varasematel aastatel tavaks, on enamiku suurte Balti ülevõtmiste taga strateegilised investorid. Sama olukord peaks jätkuma ka 2014. aastal,” märkis Soraineni Leedu kontori advokaat Sergej Butov. Alanud aastal peaks kasvama ka väiksemate ehk mõne miljoni euroste tehingute arv, kuna regioonis on erakapitalifonde arv suurenemas ja nende tegevus elavnenud.

“M&A (ühinemiste ja ülevõtmiste) turule peaks tänavu optimismi lisama ka euro kasutuselevõtt Lätis. Nagu Eesti kogemus näitas, aktiveerib turuosaliste euroeufooria tehingute turgu umbes aasta enne ja pärast euro kasutuselevõttu,” sõnas Butov.

Redgate Capitali partner, Finance Estonia juhatuse esimees Aare Tammemäe ootab tänavu ettevõtete ostu-müügitehingute vallas aktiivset aastat.

“2014. aastal jätkub finantsinvestorite väljumine portfelliinvesteeringutest (nt Askembla fond, Amber Trust) ning fondide omatud ettevõtete jätkuinvesteeringud (nt BaltCap). See annab võimaluse ka kohalikele investoritele, sh juhtkondadele, osta ennast ettevõtetesse sisse. Uute erakapitali fondide turule tulekuga tehakse uusi ettevõtete ostusid. Jätkuvalt kasvavad tehingud kommertskinnisvaraga, kus ostetakse või arendatakse jõuliselt edasi suuri keskuseid või terveid piirkondi (nt EfTEN, Mainor Ülemiste),” rääkis Tammemäe.

Oodata erakapitalifondidide lisandumist. Tehingute aktiivsuse kasv peegeldab Tammemäe sõnul ettevõtete majandusliku aktiivsuse ja riskijulguse kasvu. “See trend peaks jätkuma. Tänavu ja järgnevatel aastatel on Balti turule lisandumas uusi investoreid, kelleks on erakapitalifondid,” märkis ta.

Uut kasvukapitali era- ja riskikapitali näol peaks tema hinnangul tulema lähema viie aasta jooksul üle 200 miljoni euro. “Strateegilised ostjad jäävad siiski ettevõtete ostu-müügitehingutes veel domineerima, sest avaliku kapitali (börsid) ja erakapitali pakkumist on veel vähe. Uue trendina näen, et ettevõtted suudavad end aina enam finantseerida võlakirjaprogrammide kaudu, kus investoriteks on jõukad eraisikud ja kohalikud fondiinvestorid. Seda soodustab madalate intresside ja kasvavate säästude keskkond,” ütles Tammemäe.

Soraineni Eesti kontori juhtivpartner Toomas Prangli ütles, et hoolimata tehingute arvu kasvust näib Balti riikide turuosaliste järgmise aasta ülevõtmisplaanides olevat eelmise aastaga võrreldes mõnevõrra vähem kindlust. “Soraineni  paari kuu tagune ettevõtete ühinemis- ja ülevõtmisplaanide uuring näitas, et ligi pooled küsitletud ettevõtetest polnud kindlad, kas võtta ette laienemine teiste ettevõtete ülevõtmise teel.”

Ettevõtete müügiplaanid olid üldjoontes samad kui aasta varem: üle poole vastajatest ei kavatsenud oma ettevõtet algaval aastal osaliselt ega täielikult müüa. Prangli sõnul viitab see, et turuosalised on M&A plaanide tegemisel ettevaatlikumad, samas kui tehingute arvu kasv näitab turu elavnemist ning annab lootust, et sama suundumus jätkub ka sel aastal.

Lätis kasv kõige äkilisem. Leedus kasvas suurte tehingute arv 2013. aastal 2012. aastaga võrreldes 25% ehk 20 tehinguni. Sellega jõudis Leedu peaaegu järele Eestile, kus tehti 21 tehingut. Lätis kasvas tehingute arv koguni üle 37% ehk 16 tehinguni.

Läti kiire kasvu peapõhjus on Soraineni hinnangul eurole üleminek ning riigi majandusolukorra paranemine. Võib järeldada, et Eesti tehingute arvu vähenemist kompenseeris märkimisväärne kasv Leedus ja Lätis, mille tulemusena kasvas tehingute üldarv Balti riikides 16%.

Ühtlasi ületas M&A tehingute aktiivsus Balti turgudel Euroopa ja maailma keskmist. Mergermarketi ja Bloombergi 2013. aasta andmetel kasvas ülevõtmiste arv Euroopas keskmiselt 4%, ülemaailmselt registreeriti 0,3protsendine langus.

 • Globaalse turu trendid

Ülemaailmselt kasvas tehingute arv 2013. aastal selgelt Saksamaal, Austraalias, Hongkongis ja Kagu-Aasias. Bloombergi andmetel oli tehingute koguväärtuse kasv 2013. aastal suurim Prantsusmaal ja Hongkongis (vastavalt üle 72% ja 63%). Tehingute koguväärtus kasvas rohkem ka Hiinas (üle 37%), Saksamaal (ligi 37%) ja Austraalias (ligi 21%). Suurim tehingute väärtuse langus registreeriti 2013. aastal Indias (üle 35%), Kanadas (ligi 31%), Uus-Meremaal (30%) ja Suurbritannias (üle 28%).

Bloombergi aruanne näitab, et Ida-Euroopas suurenes tehingute arv ligi viiendiku võrra. Samas oli Lääne-Euroopa vastav kasv vaid 0,5%.

 

Mis on mis

 • M&A tehingute TOP 

Balti riikide tehingud, mln eurot
Šiauliu bankas ostis Ukio bankase, Leedu, 782
East Capital Explorer, juhtkond ostis Starmani, Eesti, 84
Fingrid Oyj, Elering ostis Estlinki, Eesti, Soome, 78
Mart Kadastik, Toomas Issak, Meelis Luht, Andres Kull, Margus Linnamäe ostsid Eesti Meedia, Eesti, 30
Clement Power Venture ostis Kauno Termofikacijos Elektrine (99,5%), Leedu, 29 
Grigory Guselnikov (erainvestor) ostis Norvik Banka (50%), Läti, 28
Belaruskali ostis Biriu kroviniu terminalase (30%), Leedu, 23
Portek International Limited ostis Rigas Universalais Terminalsi (80%), Läti, 21
East-West Transit ostis Latvijas Nafta, Läti, 18

 

Üks küsimus

 • Mis saab edasi?

Margus Uudam, Eesti Riskikapitali Assotsiatsiooni (EstVCA) juht
Usun, et aktiivsus võib lähiaastatel oluliselt kasvada. Baltimaades muutub märgatavamalt aktiivsemaks era- ja riskikapitalifondide tegevus, mis toob kaasa ühinemisi, ülevõtmisi, konsolideerumist. Ainuüksi Balti Innovatsioonifondi tegevusest tuleb loodavate fondide kaudu turule ligi 250 miljonit eurot täiendavat kapitali.
Kindlasti kasvab suure ekspordipotentsiaaliga ettevõtetega seotud tehingute arv. Kasvuettevõtteid otsivad investorid eelistavad näha hea toote ja teenusega ambitsioonikaid meeskondi, kes näevad olulist võimalust oma toode piiri taha viia. Samuti võib tehinguid rohkem prognoosida fragmenteerunud ja konkurentsitihedal turul, kus konsolideerimine võimaldab regiooni liidri loomisele panustada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  07. February 2014, 14:42
  Otsi:

  Ava täpsem otsing