Inflatsioon jääb aasta alguses madalaks

07. veebruar 2014, 11:48

Jaanuaris alanes inflatsioon elektrituru mulluse avanemise mõju taandumise tõttu, ütles rahadusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas.

Statistikaamet teatas täna, et jaanuaris tõusid hinnad kuuga 0,4 protsenti ning aastases võrdluses pidurdus hinnatõus 1,1 protsendini. "Inflatsioon on püsinud langustrendil alates möödunud aasta suvekuudest ning alanes jaanuaris viimaste aastate madalaimale tasemele. Lähikuudel võib inflatsioon kahaneda ajutiselt ka alla 1 protsendi, aasta teisel poolel hinnatõus aga mõnevõrra kasvab. Seda soodustab hoogsa palgakasvuga kaasnev teenuste hinnatõus, tasuta teenuste mõju taandumine sügisest ning toiduainete oodatav kallinemine aastataguse madala võrdlusbaasi tõttu," kommenteeris Pungas.

Lisaks elektrituru arengutele mõjutas tema sõnul hindu aasta alguses toidu ja alkohoolsete jookide kallinemine ning riiete ja jalatsite viimaste aastate suurimad allahindlused. Toidu hinnad tõusid kuuga 1,8 protsenti aiasaaduste ning piimatoodete kallinemise tõttu. Piimatoodete hinnad on välisturgudel viimase aasta jooksul tõusnud ning on nüüd hakanud ka siinseid jaehindu mõjutama. Alkoholi kallinemine on seotud sooduspakkumiste lõppemise ning aasta alguse tõusnud aktsiisimääradega.

"Inflatsioonisurved on taandunud ka euroalal, kus aastane hinnatõus alanes jaanuaris energiahindade languse tõttu esialgsel hinnangul 0,7 protsendini. Seda on soodustanud nõrgast globaalsest majandusaktiivsusest ning heast saagikusest tingitud toorainete hinnalangus ning euroala sisemajanduslik nõrkus," ütles Pungas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. February 2014, 11:48
Otsi:

Ava täpsem otsing