RM: loteriidelt laekuva maksu osa kasvab aasta-aastalt

07. veebruar 2014, 15:39

Jaanuaris kogus maksu- ja tolliamet 547,6 miljonit eurot makse, mis on 10 protsenti aastasest eelarvest. Suurt kasvu näitas juriidilise isiku tulumaksu laekumine.

Samas vähenes taas kütuseaktsiis, kommenteeris rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juhataja asetäitja Sven Kirsipuu. Tema sõnul kasvavad tööjõumaksude laekumised stabiilselt kooskõlas hõive ning keskmise palga arengutega.

Juriidilise isiku tulumaksu laekumine kasvas jaanuaris eelmise aasta sama perioodiga võrreldes koguni 87,1 protsenti 55,1 miljoni euroni. Tugeva kasvu põhjustasid erasektori dividendid. Kui riigiosalusega ettevõtete ja asutuste dividendid kasvasid aastases võrdluses kolm protsenti, siis erasektori panuse kasv kasumieraldistelt oli 130,8 protsenti. Avalikust sektorist tasusid detsembris suuremaid kasumieraldisi Eesti Energia ja Riigimetsa Majandamise Keskus. Erasektori dividendide kasvu jätkumine viitab eelkõige vähesele  investeerimisaktiivsusele ning kogunenud kasumitele.

Hasartmängumaksu laekus jaanuaris 2,1 miljonit eurot ehk 18,3 protsenti rohkem kui 2013. aasta alguses. Kasvu vedas eelkõige loteriidelt tasutud maks, mis suurenes  pea kolmandiku võrra ehk 29,6 protsenti. Veidi vähem panustasid mänguautomaatide  ja mängulaudade suurenenud  arv, millelt laekumine suurenes kokku 8,2 protsenti. Laekumist  kasvatas  ka  uute mängukohtade avamine. Tulu kaughasartmängudelt ja õnnemänguturniiridelt kasvas  jaanuaris 19,4 protsenti, kuid nende osakaal kogulaekumises jääb alla nelja protsendi ja mõju kogulaekumisele on seega tagasihoidlik.

Pikemaajaline areng hasartmängumaksu laekumises näitab, et loteriidelt laekuva maksu osakaal on aasta-aastalt suurenenud. Aastatel 2011-2013 on tasumised loteriidelt kasvanud 31,4 protsenti, laekumise osakaal kogulaekumises on samal ajal suurenenud 32,8 protsendilt 38,5 protsendini. Kõige suurema mõjuga mänguautomaatide ja –laudade osakaal on seejuures vähenenud 64,2 protsendilt  56,7 protsendile.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    07. February 2014, 15:39
    Otsi:

    Ava täpsem otsing