Kas Hiina päästab arenevad turud?

10. veebruar 2014, 00:00

Paljud investorid süüdistavad arenevate turgude aktsiate ja valuutade languses Föderaalreservi, kuid analüütikud arvavad, et Hiina võib praeguses olukorras ulatada abikäe.

“Hiinast saab tõeline juht arenevate turgude taastumises. Hiinast saab päästja,” ütles CNBC-le View From the Peaki asutaja ja analüütik Paul Krake. “Föderaalreservi varade ostmise programmi vähenemine on mure, millest on hästi aru saadud. Hiina majanduse taastumine on arenevatele turgudele oluline nii ekspordi kui ka vara hindade poolest.”

Arenevatele turgudele pole praegune aasta hästi alanud. Näiteks Argentina peeso, Türgi liir, Lõuna-Aafrika rand ning Brasiilia reaali kurss on teiste valuutade suhtes teinud järsu languse ning see on toonud kaasa paanilise müümise ka aktsiaturgudel. Analüütikud on selles süüdistanud Föderaalreservi otsust vähendada võlakirjade ostmise programmi.

Kuid mured Hiina majanduse pärast on olnud teine aktsiate ja valuutade müümise põhjus.

Hiina olulisem kui USA. Krake’i sõnul on Hiina majanduse väljavaade arenevatele turgudele palju olulisema tähtsusega kui Föderaalreservi rahapoliitika. Tema sõnul kipuvad investorid mõnikord alahindama Hiina poliitikakujundajate oskust oma krediidiprobleeme lahendada. “Hiina ei kavatse lihtsalt paigal istuda. Seepärast on oodata Hiinalt poliitilist vastust, mille eesmärk on 7–7,5protsendiline majanduskasv.“

Hiina majandus kasvas eelmisel aastal 7,7 protsenti, mis on nõrgim pärast 1999. aastat. Hiina on öelnud, et tahab majanduskasvu aeglustada jätkusuutlikumale tasemele. Paljud analüütikud seevastu muretsevad, et Hiina majandust võib tabada kiire ja kontrollimatu aeglustumine.

Credit Suisse’i ökonomist Robert Prior-Wandersforde ütles CNBC-le, et Hiina majanduse taastumine ei pruugi arenevatele turgudele tingimata positiivne olla. “Kui Hiina majandus teeb tugeva kasvu, on see kasulik Aasia majandustele, kes ekspordivad tooraineid Hiinasse, näiteks Indoneesia. Seejuures on suurim kaotaja India, kes on toorainete importija.”

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    09. February 2014, 18:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing