Töötute arv jaanuaris suurenes

Indrek Kald 10. veebruar 2014, 10:16

Registreeritud töötute arv jaanuaris suurenes. Kokku oli kuu lõpus töötuna arvel 35 817 inimest ehk 5,5 protsenti 16aastasest kuni pensioniealisest tööjõust.

Töötukassas registreeris end 7520 uut töötut. Jaanuarikuus sai töötukassa abiga tööle või alustas ettevõtlusega 3192 inimest. Toetudes eelnevatel kuudel tehtud võrdlustele töötukassa andmetega töötuskindlustusmakse laekumise kohta võib väita, et tegelik hõivesse liikujate arv on veelgi kõrgem, sest kõik inimesed ei teata töötukassale, et nad on leidnud uue töökoha.

Töötukassa juhatuse esimehe Meelis Paavel sõnul oli jaanuaris registreeritud töötute arvu veidi kiirem kasv oodatav ja seda peamiselt seetõttu, et aasta lõpus saavad läbi paljud tähtajalised töölepingud ja viiakse läbi ümberkorraldusi personali koosseisus, mis toob kaasa tavapärasest rohkem koondamisi.

Kõrgeim oli registreeritud töötuse määr Valgamaal (9,8%) ja Ida-Virumaal (9,1%) ning madalaim Viljandimaal (4,2%) ja Tartumaal (4,3%).

Kõige suurema osa eelnevalt töötanud registreeritud töötutest moodustasid oskus- ja käsitöölised (20%), lihttöölised (19%) ning teenindus- ja müügitöötajad (16%).

Jaanuarikuu jooksul lisandus detsembrikuuga võrreldes rohkem uusi tööpakkumisi. Kuu jooksul lisandus 3405 uut tööpakkumist, millest 51% sisestati töötukassa portaali kaudu. Kuu jooksul vahendatavate töökohtade koguarv oli 7317.

Suurim osakaal vahendatavatest töökohtadest oli teenindus- ja müügitöötajatele (28%). Järgnesid keskastme spetsialistidele, tehnikutele (14%) ning lihttöölistele (13%) pakutavad töökohad.

Tööalasel koolitusel osales jaanuaris 2495 ja tööotsingu koolitusel (tööotsingu töötoas) 1343 inimest. Tööpraktikal osales 458, tööharjutusel 380 ning tööklubis 185 inimest. Karjäärinõustamise teenust osutati 2179 korral.

Ettevõtluse alustamise toetuse abil sai ettevõtte luua 23 inimest, kelle äriplaanide kohaselt luuakse 33 uut töökohta. Palgatoetusega oli jaanuaris töötamas 1318 inimest. Lisaks osales veel 1150 inimest erinevates teistes aktiivsetes meetmetes.

Töötukassa maksis jaanuaris töötuskindlustushüvitist 10 258 inimesele ehk 25% kuu jooksul arvel olnud töötutest. Keskmine täiskalendrikuu eest makstud hüvitis oli 369 eurot ning hüvitisteks maksti kokku üle 3,3 miljoni euro. Ligikaudu 112 euro suurust töötutoetust sai jaanuaris 8422 inimest ehk 21% kuu jooksul arvel olnud töötutest.

Kindlustushüvitist koondamise korral määras töötukassa jaanuaris 1014 inimesele. Keskmine jaanuaris määratud hüvitis oli 1634 eurot ning hüvitisteks maksti kokku üle 1,3 miljoni eurot.

Tööandja maksejõuetuse hüvitise määras töötukassa jaanuaris 85 inimesele. Keskmine määratud hüvitis oli 1828 eurot ning hüvitisteks maksti jaanuaris üle 151 000 euro.

Registreeritud töötuse statistika tugineb administratiivandmetele ehk kajastab nende töötute arvu, kes on ennast töötukassas töötuks registreerinud. Üldise töötuse, hõive ja mitteaktiivsuse kohta Eestis teeb statistikat statistikaamet, kes viib selleks läbi kvartaalset tööjõu-uuringut.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. February 2014, 10:16
Otsi:

Ava täpsem otsing