Küsitlus: ettevõtja rikastub töötaja arvelt

Rivo Sarapik 11. veebruar 2014, 16:05

Kui ühelt poolt aitab töökohtade loomine elujärge parandada ja Eestit rikkamaks muuta, siis teisalt peetakse ettevõtjat vereimejaks ning töötajate arvelt rikastujaks.

Ettevõtjad rikastusid töötaja arvelt ja kui avaneb soodne võimalus maksupettuseks, siis tüüpiline ettevõtja seda ka kasutab, leidsid vastavalt 60% ja 55% Tööandjate Keskliidu küsitlusele vastanuist.

Tööandjate Keskliidu juht Toomas Tamsar kommenteeris, et ammu ei soovi edukas ettevõtja nn sogases vees õngitseda, vaid puhaste kätega korrektset äri ajada. "Ettevõtjate hulgast leiab mõne suli alati, aga suli tegemine, maksupettus, töötajate väärkohtlemine, mis kõik võis üheksakümnendate algusaastatel olla norm, on täna kindlasti erand," kommenteeris ta. "Edukas ettevõtlus on rahvusvaheline, aga sogasest lombist hoiab rahvusvaheline raha eemale. Kahjuks mõjutab üks maksupettur esikaanel ettevõtjate mainet rohkem kui sada ausat ettevõtet.“

Lisaks ettevõtja mainele küsis liit ka reaktsioone ja seisukohti tänase tööturu ja majanduspoliitika võtmeprobleemide kohta.

250st vastanud inimesest 65% ei nõustunud praeguse tööjõupuuduse ajal väitega, et tööinimesel on Eestis võimalik heale elujärjele jõuda. Väitega „Igaüks, kes soovib, leiab endale Eestis töö“ oli samuti mittenõustujaid 45% (nõustujaid 45% ja ükskõikseid 10%).

Kõige enam valmistavad inimestele muret n-ö makroteemad nagu töötajate väljaränne, rahvastiku vananemine ja üldine vaesus, aga ka töö efektiivsus. Ettevõtjate jaoks igapäevaselt laual olevad probleemid olid aga pingerea tagumises otsas - näiteks Eesti ettevõtluskliima ja konkurentsivõime halvenemine, üha enam eelistavad rahvusvahelised kompaniid oma Balti tegutsemisbaasina Lätit, Eesti eelised on suuresti hajunud, ebastabiilne maksupoliitika ning maksupettused.

Kuuma aruteluteemat ehk võõrtööjõu sissevoolu kiirendamist pidas vajalikuks 64% vastanuist.

Ligi 70% vastanuist oli seda meelt, et puuetega inimesed ja eakad suudaks, kui neile õiget tuge pakkuda, teha märksa enam ja märksa tasuvamat tööd kui praegu. Sama palju leidis et riik peaks soodustama ettevõtetel puuetega inimeste ja eakate kaasamist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. February 2014, 16:06
Otsi:

Ava täpsem otsing