Tallinna Vesi lajatab hiigelnõudega

12. veebruar 2014, 00:00

Tallinna Vesi on esitanud sisuliselt ultimaatumi: ta nõuab kas 17,1protsendist kumulatiivset hinnatõusu või üle 50 miljoni euro suurust kompensatsiooni valitsuselt. Esmaspäeval teatas veefirma, et on esitanud konkurentsiametile hinnatõusu taotlused, mis pidid rakenduma juba 2011. aastal.

Äripäeva arvutuste järgi on Tallinna Vesi külmutatud tariifide tõttu “kaotanud” 2011–2013 kokku umbes 13 miljonit eurot, kuid kompensatsioonina räägib börsifirma üle 50 miljoni euro suurusest summast ning Postimehest käis koguni läbi 130 miljoni eurone number.

Börsifirma täpsustab, et umbes 50 miljoni ­eurose kompensatsiooni arvutamisel on lähtud tariifikokkuleppe lõpptähtajast ehk 2020. aastani saamata jäävast tulust.

Kuulujuttu, et Tallinna Vesi on huvitatud rohkem tariifide taastamisest kui miljonitesse ulatuvast kompensatsioonist, börsifirma ei kommenteeri.  “Me ei saa spekulatsiooni kommenteerida,” märgitakse.

Veefirma variante ei kommenteeri. Tallinna Vee vaidlus konkurentsiametiga sai alguse 2011. aastal, kui amet ei kooskõlastanud veeteenuse hinnataotlust. Ameti arvates olid veetariifid ja kasumimarginaalid liiga kõrged.

Tallinna Vesi teatas esmaspäeval aktsionäridele, et täitis hinnatõusu taotlusega oma lepingujärgset kohust. Veefirma ei kommenteerinud, kas kompensatsiooninõude rahuldamisel jääks hinnatõus üldse ära või hakkaks tõusma alles 2015. aastast vastavalt teenuseleppele. Ka ei avaldanud ettevõte seda, kas kompensatsiooni saamisel makstakse mingi osa sellest aktsionäridele välja ning kas 2014. aasta hinnatõusu rahuldamise korral jääks kompensatsiooninõue esitamata.

“Kahjuks ei saa me praegusel ajahetkel rohkem kommenteerida, sest see eeldaks kohtuvaidluse tulemuste ning aktsionäride investeerimisotsuste teemal spekuleerimist,” edastas Tallinna Vesi, viidates 2012. aasta 10. septembril majandusminister Juhan Partsile saadetud kirjale, mille järgi aktsionäride seisukohast on mõlemad valikud võimalikud.

Konkurentsiamet ei tagane. LHV Panga analüütiku Joonas Joosti sõnul pole lootust, et konkurentsiamet Tallinna Vee nõude rahuldab. “Arvestades konkurentsiameti seniseid positsioone ning pooleliolevat kohtuvaidlust, on Tallinna Vee hinnataotluse rahuldamise tõenäosus praegu sisuliselt null. Tallinna Vee tehtud hinnataotlused tulenevad vaidlusaluse teenuslepingu tingimustest,” ütles Joost.

Konkurentsiameti peadirektori Märt Otsa sõnul pole Tallinna Veel kompensatsiooninõudeks alust. “Konkurentsiamet lähtub kehtivast ühisveevärgi- ja kanalisatsiooniseadusest. Praegune vee hind ei ole kulupõhine ega vasta seadusest tulenevatele nõuetele, seega ei ole konkurentsiameti hinnangul alust ka kompensatsiooninõudeks,” ütles Ots.

Tallinn linn teatas, et tegemist on Tallinna Vee ja konkurentsiameti poolelioleva kohtuvaidlusega, mida nad ei soovi kommenteerida. Aktsia hinna tõus eelmisel aastal näitab, et investorid usuvad veefirma võitu.

Eile tõusis aktsia kauplemispäeva sees isegi 3,3 protsenti, 12,8 eurole, mis on viimase kuue aasta kõrgeim tase, aga lõpetas 12,6 eurol.

 

Taust

 • Tallinna Vee seisukoht

Lepingu järgi esitas Tallinna Vesi vastavalt erastamislepingu osana sõlmitud tariifikokkuleppele taotluse järgmisteks hinnatõusudeks: 3,5% alates 1. jaanuarist 2011. aastal, 4,9% alates 1. jaanuarist 2012. aastal, 3,9% alates 1. jaanuarist 2013. aastal ja 3,8% alates 1. jaanuarist 2014. aastal. See tähendab kumuleeritult 17,1%-list hinnatõusu või üle 50 miljoni euro suurust kompensatsiooninõuet Eesti valitsusele.
Tallinna Vesi usub, et konkurentsiamet peaks hinnataotlused kooskõlastama, kuna need on täiel määral vastavuses EBRD toetatud erastamislepinguga, mille kiitis heaks Eesti valitsus 2000. aastal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  11. February 2014, 19:59
  Otsi:

  Ava täpsem otsing