Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Neli ehitusfirmat arendaja lõksus

    Kadriorus Vesivärava tänaval viie korteriga elumaja ehitusel on arendaja tööde tegijatel üksteise järel naha üle kõrvade tõmmanud.

    Teet Järvetile, Jürgen Jõeperale ja Martten Kaldveele kuulunud OÜ JMT Europe võttis 2012. a ette kolmekorruselise viie korteriga elamu ehituse. Praeguseks on järjest neli ehitusfirmat langenud arendaja seatud lõksu sellega, et ehitama hakates saadi väike osa rahast kätte ja siis rohkem tööde eest ei makstud.Samamoodi on arendaja võlgu trepi-, ukse- ja haljastusfirmale. Kokku võib  summa küündida paarisaja tuhande euroni.
    "Ülim nahaalsus ja JOKK-skeemidena läbi mõeldud tegevuskava. Puhas petuskeem," iseloomustas ehitusfirma Nurmak juhatuse liige ja üks omanikest Ake Anderssoo arendajate käitumist.
    2012. aasta suvel sõlmitud lepingu järgi pidi maja valmis olema järgmise aasta jaanuaris. Ehitaja jõudis teise korruse laepaneelideni, kuni lõpuks katkes neil maksmata arvete pärast kannatus ja nad lõpetasid lepingu. Nurmak on JMT Europe ja lepingu sõlmimisel vahekehaks olnud Kruss Transi vastu esitanud kohtusse üle 71 000 euro suuruse tsiviilhagi.
    Ehkki eelmise aasta septembris ilmus Eesti Päevalehes lugu Nurmaki saamata jäänud rahast, jäi see sama reha otsa astunud firmadele kas kahe silma vahele või loodeti, et nendega midagi sellist ei juhtu. "Oleks ma seda artiklit näinud, poleks ma nendega lepingut sõlminud," rääkis objektil haljastustöid teinud OÜ Linnahaljastus omanik Kadi Kaljulaid. Tööd on objektil tehtud, kuid 4300 eurost pole tellija maksnud sentigi.
    Võlausaldajad kogunesid täna
    Täna (kolmapäeval) pidasid Vesivärava 22 objekti võlausaldajad üheskoos aru, kuidas edasi minna. Kohtumise lõpuks otsustati koostada prokuratuurile kuriteoavaldus kelmuse paragrahvi alusel. Kuna kahel korral on Nurmaki kuriteoavaldus tagasi lükatud, leiti, et seekord tuleks kannatanutel koos avaldus esitada ning siis on petuskeem ka paremini mõistetav.
    Skeem ise oli ehitajate sõnul lihtne. Kõigepealt võttis tellija ühe peatöövõtja ning alguses maksti osa raha ära, kuid siis rohkem ei makstud. Ehitaja enam edasi töid ei teinud. Leiti uus ehitaja, sõlmiti uus leping ja jälle osa raha maksti  ja siis jäädi võlgu. Kui ka see ehitaja töid enam edasi ei teinud, leiti kolmas ja ka neljas ehitaja ja kõik kordus uuesti.
    Objektil üksik töömees
    Vesivärava 22 maja ees seisis eile pärastlõunal tõstuk ning aia najal oli pakk katuse ääreplekkidega. Töömehi näha polnud, küll kostis majast täristamist. Üks ehitaja lõhkus esimese ja teise korruse vahelise trepi astmete pealt plaate maha. Küsimusele, mis firma siin töötab, sõnas ta, et tema pole ühegi firma all tööl. Tal on tööd Jürgen Jõeperaga kokku lepitud ning siiani on ta oma töötasu kätte saanud.
    Andu Metalltrepid OÜ omanik Andrus Sild oli samuti kaasas ja ta näitas nende paigaldatud metall- ja puittreppe. "Lepingu järgi ma võiksin need ära viia, kui nende eest ei tasuta, aga neid pole kusagile panna. Need on täpselt siia sobivate mõõtude järgi tehtud, rääkis ta.
    Trepifirma sattus samuti juba tuttava käekirja ohvriks. Alguses maksti 25 protsenti ettemaksuna ja ülejäänud raha enam ei saadud. Novembris paigaldatud treppide eest on ettevõttel saamata 7500 eurot. "Kas nad öösel magada ka saavad? Mina küll ei saaks," imestas Sild tellijate käitumist.
    Tellija süüdistab töövõtjaid
    "Probleem on selles, et ilmselgelt langesime liiga odavate töövõtjate pakkumise pahatahtlikku võrku ja usaldasime liigselt töövõtjaid, kes lubasid rohkem kui tegid, mille tõttu kannatas tööde kvaliteet, tähtaeg ja objektile ei ole suudetud kasutusluba saada. Lisaks üritati lisatööde raha välja meelitada mahu eest, mis oli pakkumistes sisse arvestatud - tagantjärgi tarkusena tavaline kavalusnipp ehitajate puhul," teatas JMT Europe juhatuse liige ja üks omanikest Teet Järvet kirja teel.
    Järveti kinnitusel tasutakse kõikidele töövõtjatele lõppsummad kohe, kui puudused on kõrvaldatud ja tööd vastavad lepingu tingimustele.
    Samuti tervitas ta kriminaalmenetluse alustamist, mis võimaldab kõigil osapooltel jõuda objektiivse tulemuseni ja küsimuste vastusteni. "Kokkuvõtvalt üritatakse oma nahka päästa pärast supi kokkukeeramist ja kahju, et seda tehakse lahmides," märkis Järvet.
    Praeguseks on Martten Kaldvee JMT Europe omanikeringist väljas ning vahepeal Vesivärava 22 kinnistu omanikuks olnud Kaldvee emale Ülle Sildmäele kuuluv OÜ Finest Fashionsi asemel on tagasi JMK Europe. Kinnistusraamatus on ka eelmärge korteri nr 2 omandiõiguse üleandmise nõude tagamiseks kasiinoärimees Armin Karu poja Erik Karu kasuks. Erik Karu on Teet Järveti äripartner Baltic Kitchen OÜs.
    Kommentaar
    Heino Moks, AAS-Ehituse juhatuse liige:
    Me olime eelnevalt kuulnud nendega seotud jamadest  ja seepärast soovisime ettemaksulepingut 10 000eurose ettemaksuga nende poolt. Alustasime tööga ja juba järgmisel päeval teatas tellija, et pank ei ole 10 000 euroga nõus ja 6000 eurot oleks esimese maksena parem. Leppisime sellega. Siis tegime teise arve - 14 000 eurot ning see kaubeldi jälle pangale viidates 8000 peale.
    Tagantjärele saame aru, et Teet Järvetil oli esimesest päevast selge, mida ta tahab ja kuhu välja jõuab. Ettemaksusumma kauplesid nad alla ja lõpuks olime teinud üle 16 000 euro eest töid raha saamata. Nende meeste sõnad ja teod kokku küll ei lähe. Kindlasti on tegemist ettemõeldud petuskeemiga. Järvet on väga võimekas ärarääkija. Läksime hea hinna, hea jutu ning viisaka käitumise õnge.
    Jaanuaris esitasime kohtusse 16 500 euro suuruse hagi koos hagi. Samuti tegime politseisse avalduse, sest 2500 euro väärtuses jäi objektile meie elektritööriistu ja maalrite asju, mida me enam kätte ei saa. Alguses Järvet lubas, et saame need kätte. Kuid kui saatsin asjade nimekirja, siis teatas, et ühtegi asja tema käes pole.
    Teet Järveti vastulause: "Tööriistu objektile rohkem jäetud ei ole, kui need, mille AAS-Ehituse omad töötajad käisid vähemalt kahel korral objektil ära viimas (see toimus juba jaanuaris!)."
    Telefoniintervjuu Teet Järvetiga
    Kas ehitajatel on lootust raha kätte saada?
    Absoluutselt! See info on neile edasi antud ja niipea kui puudused on kõrvaldatud, toimub tasumine vastavalt lepingule.
    Teid süüdistatakse skeemitamises ja teadlikult raha maksmata jätmises?
    Aga mis skeem seal on olnud?
    Et vaegtööde eest on maksmata?
    Mina ja ka mu partner Jürgen (Jõepera - toim) on neile öelnud, et kohe, kui puudused on likvideeritud, toimub ka rahakanne.
    Mida Te ütlete haljastustöid teinud firmale, kes pole tööde eest sentigi saanud?
    Sama. Meie suurim soov ja eesmärk on saada hoone kasutusluba. Kuid linnaarhitekt ütleb, et töid pole korrektselt tehtud ja nad ei saa seda vastu võtta.
    Järjest ei saa siis ehitajad oma töödega hakkama?
    Jah.
    Kuidas te sellised ehitajad leiate?
    Me võtsime kõige odavamad. Astusime ämbrisse sellega.
    Mis firma teil seal praegu töid teeb?
    (ohkab) Kas see firma nimi… kohe ütlen… Gerold.
    Nõrga G-ga?
    Ei mäleta, OÜ oli.
    Seal oli üks töömees, kes ütles, et tema ei ole tööta mitte mingi firma alt?
    Ma ei tea, sellega tegeleb Jürgen.
    Miks Teie ja Jürgen Jõepera nimel on hüpoteegid seatud?
    Ma ei teagi, selle kohta annab äkki kommentaari Jürgen.
    Teie nimel on ju ka hüpoteek?
    Jah, see on firmaga seotud.
    Eraisikuna maksite firmasse raha?
    Jah, on ka makstud.
    Lisaks on 550 000 eurone hüpoteek Omalaen OÜ kasuks, sealt saite ka raha?
    Seda oskab öelda Jürgen.
    Kas Teie ei tegelenud laenudega?
    Tegelesin küll, aga mõningaid asju tean ma detailselt, mõningaid mitte.
    Palju ehituse peale on praeguseks raha läinud?
    (ohkab) Ma peast ei oska öelda.
    Miks on korter nr 2 omandiõiguse üleandmise nõude tagamiseks seatud Erik Karu kasuks kinnistusraamatusse eelmärge?
    Ma ei tea, see on mingist ajast jäänud.
    Kas te olete Karult laenu saanud?
    Ei ole.
    Taustainfo
    Enne kui kinnistusraamatusse kanti Vesivärava 22 kinnistule tsiviilhagi tagamiseks kohtulik hüpoteek OÜ Nurmak kasuks, jõudsid Järvet ja Jõepera seada enda kasuks 175 000 euro suurused hüpoteegid. Samuti seati OÜ Omalaen kasuks 550 000 euro suurune hüpoteek. Need kõik asuvad praegu eespool Nurmaki hüpoteeki.
    Praegu teadaolevad võlausaldajad
    OÜ NurmakOÜ Sfinks EhitusOÜ Andu MetalltrepidOÜ LinnahaljastusOÜ AAS-EhitusOÜ KvaliteetuksOÜ Combi Group
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Kui Mars kutsub: Musk soovib 55,8 miljardit Tesla varadest
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Järjekordne Telia MeetUp toimub juba 30. mail
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.