Auto. Hiina autotootja tegi Euro NCAPis puhta töö

14. veebruar 2014, 00:00

Euroopa uute sõidukite hindamise programm Euro NCAP kuulutas välja möödunud aasta kõige turvalisemad autod kuues autoklassis. Esimest korda kuulus võitjate sekka ka Hiina autotootja Qoros, mis oli klassi parim igas “ülesandes”.

Möödunud aastal testis Euro NCAP 32 uut sõiduautot, millest kaheksa saavutasid kokkuvõttes neli tärni ja üks – Nissan Evalia – kolm tärni. Tegemist on sisuliselt sama autoga, mis on meil tuntud kui Nissan NV2000, lihtsalt parempoolse rooliga Inglismaal müüdav variant. Auto ise polnud teistega võrreldes sugugi vähem turvaline, kuid kuna tegemist on kaubiku baasil valminud mahtuniversaaliga, on tal ka turvavarustust veidi vähem. Mullu “põrus” samal põhjusel Dacia Lodgy, mis samuti teenis vaid kolm tärni.

Ülejäänud 22 autot saavutasid aga igati eeskujulikud viis tärni ning nende seas tõstab Euro NCAP ise esile mitte üllatuslikult just Hiina autotootja Qoros sedaani Qoros 3, mis saavutas täiskasvanute esiistmetel reisijate turvalisuses kõrgeima hinde – 95% – ning jagab sellega esikohta koos uue luksusautoga Maserati Ghibli. See on küllaltki tähelepanuväärne saavutus, sest siiani on Hiina ­autotootjad turvatestidest sõna otseses mõttes kolinal läbi kukkunud.

Valmis Euroopa spetsialistide käe all. Kuid eks Qoros ole ka juba oma põhikontseptsioonilt sootuks teisest puust masin. See on alates esimestest joonistest kuni lõpptoodanguni valminud ­Euroopa inseneride ja disainerite käe all, kogu meeskond on komplekteeritud erinevate Euroopa tuntud auto­tootjate endistest töötajatest jne.

Tänavusel Genfi autonäitusel esitleb Qoros juba oma teist mudelit, Qoros 3 viieukselist varianti. Edasi tulevad samal põhjal linnamaastur jt. Igatahes annab Euro NCAPi sedavõrd hiilgav tulemus lootust, et uue autotootja paar aastat tagasi antud lubadus asuda vallutama Euroopa turgu saab lõpuks ka teoks.

Uuendusena tõstis Euro NCAP möödunud aastal laste turvalisust puudutavaid hindamiskriteeriume. Kui siiani polnud tehasepoolsete lasteistme kinnituskohtade (ISOFIX) puudumine väga suur miinus, siis nüüd suhtutakse ka sellesse märksa karmimalt.

 

 

Tasub teada

 • Turvalisemad autod aastal 2013

Väikeautod

Renault ZOE
Täiskasvanute turvalisus – 89%
Laste turvalisus – 80%
Jalakäijate turvalisus – 66%
Turvaseadmed – 85%
Renault ZOE esines suhteliselt edukalt kõikides kategooriates. Konkurentidest pea jagu üle oli Renault ZOE aga erinevate turvalisade rohkuse poolest.

Kompaktautod

Qoros 3
Täiskasvanute turvalisus – 95%
Laste turvalisus – 87%
Jalakäijate turvalisus – 77%
Turvaseadmed – 81%
Tulemused olid kõrgeimad igas neljas kategoorias, üksnes turvaseadmete loetelus suutsid veel viis konkurenti saavutada sama suure arvu protsendipunkte.

Keskklassi autod

Lexus IS 300h
Täiskasvanute turvalisus – 91%
Jalakäijate turvalisus – 85%
Laste turvalisus – 80%
Turvaseadmed – 66%
Hiilgas eeskätt jalakäijate turvalisusega ja seda tänu nn aktiivsele kapotikaanele. Esipampris olevad sensorid tuvastavad otsasõidu jalakäijale, mispeale tõuseb kapotikaane klaasipoolne serv kokkupõrkel automaatselt ülespoole, summutades nõnda ohvri löögitugevust vastu esiklaasi. 

Premium-klassi autod

Maserati Ghibli
Täiskasvanute turvalisus – 95%
Laste turvalisus – 79%
Jalakäijate turvalisus – 74%
Turvaseadmed – 81%
Maseratil oli vaid üks konkurent – Infiniti Q50. Mõlemad said viis tärni, kuid Maserati oli parem peamiselt eesistujate, kuid ka jalakäijate turvalisuse poolest.

Mahtuniversaalid

Ford Tourneo Connect/Kia Carens
Täiskasvanute turvalisus – 94%/94%
Laste turvalisus – 85%/76%
Jalakäijate turvalisus – 62%/64%
Turvaseadmed – 70%/81%
Ühte kindlat võitjat ei selgunudki ning parima tiitel läks jagamisele. Mahtuniversaalide klassis oli ka enim põrujaid, sest MB Citan Kombi ja Nissan Evalia pidid esimese hooga leppima vaid kolme tärniga. 

Linnamaasturid

Jeep Cherokee
Täiskasvanute turvalisus – 92%
Laste turvalisus – 79%
Jalakäijate turvalisus – 67%
Turvaseadmed – 74%
Jeep on varem esinenud ­Euroopa turvatestides tagasihoidlikult. Küllap see ehmatas tootjat ja sundis end kokku võtma.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  13. February 2014, 18:33
  Otsi:

  Ava täpsem otsing