Börs: USA valmis taas rekordeid purustama

Fredy-Edwin Esse, California 14. veebruar 2014, 23:13

Ühendriikide aktsiaturud liikusid täna taas uute kõigi aegade tippude poole tänu oodatust parematele majandustulemustele ning investorite usule maailmamajanduse tugevuse üle.

"Ma arvan, et turg endiselt usub, et majandus liigub õiges suunas," kommenteeris Bloombergile Banyan Partnersi turustrateeg Robert Pavlik. "Inimesed on valmis põhjasid ostma. Korrektsioon on veel värske ning inimesed otsivad võimalusi."

S&P 500 on 3. veebruaril saavutatud põhjast tõusnud 5,6% tänu spekulatsioonidele, et USA majandus on piisavalt tugev pidamaks vastu Föderaalreservi stiimulite kahanemisele. Indeks sulgus 15. jaanuaril kõigi aegade tipus, kuid tuli sealt kiiresti alla Hiina kasvumurede ja arenevate turgude valuutaprobleemide pärast.

USA peamine aktsiaindeks on tõusis teist nädalat järjest, lisades seekord viie päevaga 2,5%. Fedi esinaine Janet Yelleni sõnul on majanduskasv tugevnenud ning tööturul on käimas "laiaulatuslik paranemine".

Samal ajal on karm talv USA idarannikul mõjutamas tugevalt majandust. Jaanuaris tegi USA tööstustoodang läbi suurima languse pärast 2009. aasta maikuud. Samal ajal kasvas veebruaris tarbijakindlus rohkem, kui analüütikud ootasid.

Aktsiaturgude edenemisele on kaasa aidanud ka firmade oodatust paremad majandustulemused. Bloombergi andmeil seni S&P 500 indeksi 400 tulemustest teatanud ettevõttest 75% on suutnud lüüa kasumiprognoose ning 64% käibeprognoose.

Neljanda kvartali kasum S&P 500 ettevõtetele on aastases võrdluses kasvanud 8,4% ning käive on suurenenud 2,9%.

Indeks sulgus täna 0,48% kõrgemal, 1838,63 punktil. S&P 500 on nüüd vähem kui 10 punkti kaugusel eelmisest rekordist. Dow Jonesi tööstuskeskmine rallis 0,79% ning sulgus 16 154,39 punktil. Päeva teises pooles punasest välja roninud Nasdaqi komposiitindeks sulgus 4244,02 punktil, lõpetades päeva 0,08% plussis.

Kullal oli täna hea päev ning väärismetalli hind tõusis kõrgeima tasemeni pärast novembrit. Aprillikuise tellimuse futuuri hind kallines 1,42%, makstes 1318,50 dollarit untsi kohta. Nafta hind oli teist päeva järjest marginaalses languses, odavnedes täna 0,05% ning makstes 100,30 dollarit barreli kohta.

Euro tõusis täna esimest korda pärast jaanuari algust taas üle 1,37 dollari piiri. Ühisvaluuta kallines 0,15% ning võrdus 1,3701 dollariga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. February 2014, 23:13
Otsi:

Ava täpsem otsing