Karm ilm kukutab USA majanduskasvu ootusi

17. veebruar 2014, 00:00

Selle aasta karm talv on avaldamas mõju USA majanduskasvule, mille ootus langeb koos külmapügalatega jää ja lume tõttu, kirjutas Bloomberg.

Veebruari tööhõive number võib olla järgmine karmi ilma ohver, olles järjeks pettumust valmistanud jaanuari jaemüüginumbrile. Möödunud nädala lume- ja jäätormid USA idaosas langesid perioodi, mil statistikaamet tegi igakuist tööandjate küsitlust, mida kasutatakse tööhõive, töötasude ja tööaja arvestuses. See võib valmistada probleeme USA keskpanga otsustajatele, kuna ilm viitab majanduse nõrkusele. Analüütikud Goldman Sachsist kuni Morgan Stanleyni on juba langetamas USA I kvartali majanduskasvu ootuseid, mis olid aasta algul optimistlikuimad alates 2010. aastast.

“Nägime tugevnevat tarbimise mustrit ja see on nüüd alla korrigeeritud,” ütles Action Economicsi peaanalüütik Mike Englund, kes alandas USA I kvartali majanduskasvu prognoosi 2,5 protsendilt 2,3 protsendile. “Esimese kvartali nõrgenenud mustri peame ilmselt kandma ilma kraesse.”

Tormiilm võib avaldada tööhõivele mõju, kuna paljud töötajad jäid kogu tormi ajaks palgata koju. Neljapäeval olid Washingtonis ametiasutused lumetormi tõttu suletud. Selle kuu tormid järgnevad jaanuarile, mis oli USAs külmem jaanuar alates 1994. aastast. Detsembrist veebruarini astub USA kirdeosa Commodity Weather Groupi hinnangul külmima talve graafikus alates 1982. aastast.

Jaanuaris vähenes jaemüük 0,4%. Ka detsembri number korrigeeriti 0,1% languseks. Ettevõtted nagu McDonalds saavad pettumust valmistava müügi korral süüdistada ilma. Vähemalt 13 kuud avatud olnud burgerimüügikohtades vähenes jaanuaris müük 3,3% seoses laiaulatuslike probleemidega, mille hulka kuulub ka karm talveilm, teatas McDonalds 10. veebruaril. Detsembris vähenes seal müük 3,8 ja novembris 0,8%. Goldman Sachs tõmbas I kvartali majanduskasvu prognoosi 2,3 protsendilt 1,9 protsendile. Morgan Stanley alandas majanduskasvu prognoosi 1,9 protsendilt 0,9 protsendile. Credit Suisse alandas prognoosi 2,6 protsendilt 1,6 protsendile.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    16. February 2014, 17:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing