Suurbritannia kinnisvarahinnad löövad rekordeid

Raido Neemre 17. veebruar 2014, 23:12

Suurbritannia kinnisvarahinnad kasvasid veebruaris 6,9% võrreldes sama ajaga eelmisel aastal. Kasv tähistab ühtlasi suurimat aastast kasvu enam kui kuue aasta jooksul Suurbritannia eramajade turul, vahendab värske uurimus.

Suur hinnatõus tekitab hirme, et riigi kinnisvaraturg on mullis. Eelnevatel Suurbritannia kinnisvaramullidel on lõhkedes olnud majandusele kahjulik mõju ning paljud majaomanikud on leidnud ennast miinuses kapitaliga. Uus krahh võib tõenäoliselt vähendada tarbijate kulutusi, mis omakorda avaldab negatiivset mõju ka Suurbritannia taastuvale majandusele.

Kuigi kinnisvaramüüjate arv kasvas võrreldes eelmise aastaga 18%, ei suutnud see siiski rahuldada ostjate nõudlust, mis viiski kinnisvara hinnad kõrgustesse.

“Meil on vaja suuremat pakkumist, peatamaks hindade dramaatilistesse kõrgustesse tõusmine,” sõnas Rigtmove direktor ja analüütik Miles Shipside.

“Nõudluse ja pakkumise tasakaalutus jääb püsima ning muutub paljudel turgudel velgi hullemaks. See on aastatepikkuse uute majade ehitamata jätmise tulemus, seda eriti piirkondades, kus kohalik majandus ja tööhõive on tugevad,” lisas Shipside.

Kuigi hinnad tõusevad üle terve Suurbritannia, siis hiljutine hinnatõus on põhjustatud peamiselt ülikiiresti tõusvatest hindadest Londonis ja Inglismaa kaguosas, kus kinnisvarahinnad on tõusnud vastavalt 11,2 ja 7,8% võrreldes eelmise aastaga.

Londonis maksab keskmine maja 541 313 naela, mis on poole rohkem kui riigi keskmine. Kensingoni, Chelsea, Londoni kõige jõukamates piirkondades ületavad majande hinnad 2 miljoni naela piiri.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. February 2014, 23:12
Otsi:

Ava täpsem otsing