"Tulumaks on amoraalne asi"

Vilja Kiisler 19. veebruar 2014, 15:16

"Ettevõtte tulumaks on amoraalne asi," leidis suurettevõtja Oleg Ossinovski. "See on ju efektiivsuse maks. Tulumaks on üldse ebakõlbeline, sest maksustakse efektiivsemat."

Ossinovski hinnangul on näiteks maamaks loogiline. „Aga ei ole loogiline, et see, kes töötab rohkem, peab rohkem maksma. Loogiline on, et kes rohkem teenib, see peab vähem maksma.“

Ossinovski paneb pahaks, et riik ei suuda küllalt tulemuslikult käibemaksu koguda. „See tekitab ebaausa konkurentsi,“ lausus ta. „Ei saa konkureerida sellega, kes teeb kõik maksude võrra odavamalt. Õppige käibemaksu koguma!“

Ossinovski ütles end olevat suure arvete deklareerimise toetaja. „Iga arve tuleb deklareerida, see on kõigile arusaadav. Aga milline võitlus käib, isegi president on arvete deklareerimise vastu. Minu meelest võiks ka väiksemaid arveid deklareerida kui rohkem kui tuhandeeuroseid.“

Tänavu kasumi vähenemist kogenud Ossinovski heidab riigile ette, et see ei võimalda ettevõtjatel suurtes projektides osaleda. „Eestis napib suuri projekte,“ kõneles ta. „Kus nad on? Suured projektid on kõik omavahel seotud, riik Eesti ettevõtjal neist osa võtta ei lase."

Ossinovski tõi näiteks raudtee, kuhu Eesti ettevõtja ei saa raha paigutada, ainult alltöövõttu saab teha. „Mujal sellist asja ei ole,“ lausus ta, „pigem on tegu protektsionismiga.“ Niisiis on Eesti tema hinnangul liigagi avatud. “Eesti valitsuse asemel mõtleksin sellele, kuidas Eesti ettevõtjale soodsamaid tingimusi luua," ütles ta. 

Kriitikast hoolimata leidis Ossinovski, et võrreldes nende 15 riigiga, kus ta tegutseb, on kõige parem ärikliima Eestis. Ta täpsustas, et Hongkongis ja Singapuris ta ei tegutse, sellepärast ei saa ka Eestit nendega võrrelda. Eesti hea küljena nimetas ta enam-vähem normaalseid maksuseadusi.„Tööjõumaksud on väga kõrged, aga saab hakkama,“ tähendas ta. „Infrastruktuur on suurepärane, pangad väga head. Kommunikatsioon ja side on väga head, transpordiühendused samas kehvapoolsed.“

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    26. February 2014, 08:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing