Ihaldusväärseim väärismetall

Romet Kreek 20. veebruar 2014, 12:33

Seitsmest väärismetallist haruldasim iriidium on hakanud näitama elumärke, kuna majanduskasv kütab nõudlust selle tooraine järele, mida näiteks kasutatakse LEDides.

Eelmisel aastal tegi iriidiumi hind suurima kukkumise (62%) alates 2002. aastast. Detsembri lõpust on aga iriidiumi hind tõusnud 21%, vahendab Bloomberg.

Eile tegi Johnson Matthey andmetel iriidiumi hind kolme kuu tipptaseme 485 dollarit untsist. Siiski on hind 55% madalamal 2011. aasta tipphinnast.

"Tööstuskundede seas on näha head ostmist ja hinnad peaksid lähitulevikus tõusma," teatas Heraeus Metals Germany GmbH.

Lisaks maapõuele leidub seda metalli ka asteroidides, nagu ka selles, mis 65 miljonit aastat tagasi maakera tabas ja suretas välja dinosaurused. Metall on nii korrosioonikindel, et koos plaatinaga tehti sellest 1889. aastal kilogrammi mõõduetalon.

"Tänavu esimestel kuudel oleme näinud, et mõned kunded kasutavad ära suhteliselt madalat hinda," ütles Johnson Matthey väärismetallide tegevdirektor Mark Bedford. "Suhteliselt õhukesel turul ostmine tõstab hinda."

Tänavu on iriidium väärismetallidest teinud suurima hinnatõusu. Kulla hind on tõusnud 8,8%, hõbe 10,2%, plaatina 2,9%, pallaadium 2%. Ruteeniumi hind on tõusnud 14% ja rhodiumi hind 11%. Viimase hind on kaheksa kuu kõrgeimal tasemel, makstes 1085 dollarit untsist.

Iriidiumit kaevandatakse ühes teiste metallidega. Umbes 60% sellest tuleb Lõuna-Aafrikast.

USA geoloogide andmeil on ebanormaalselt kõrge iriidiumi kontsentratsioon õhukeses savikihis, kui dinosaurused hukkusid. Seal võib metall pärineda asteoidist või komeedist, mis tabas maakera ja tekitas tuhapilve, mis blokeeris päikesekiired.

Iriidiumi ülepakkumine põhjustas hinnalanguse 2012. ja 2013. aastal, mistõttu detsembris puutus hind ära 400 dollari taseme, mis on madalaim alates 2007. aasta veebruarist.

Iriidium on jäänud tööstustarbijate pärusmaaks. Spekulantidel ei ole börsil kaubeldavat instrumenti, mida saaks kerge vaevaga osta - erinevalt kullast, hõbedast, plaatinast, pallaadiumist ja roodiumist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    20. February 2014, 15:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing