Haruldus võib margimaailmas tuua hinnarekordi

Romet Kreek 20. veebruar 2014, 11:33

Oksjonimajas Sotheby's tuleb 17. juunil müüki maailma kõige haruldasem mark – kuulus Briti Guayana ühesendine 1856. aastast. Selle hinnaks on prognoositud 10-20 miljonit dollarit.

See on margi ainuekseplar, kirjutab Economic Times. Mark on vahetanud kolmel korral omanikku oksjonil ja igal korral on see toonud kaasa margi rekordhinna maailmas.

Margi leidis 1873. aastal Lõuna-Ameerikas elnud 12aastane poisike L. Vernon Vaughan pere postisaadetiste seast. Ta müüs selle ära mitme šillingi eest. Edasi on see liikunud maailma tuntuimate margikogujate käes.

1878 jõudis mark Šotimaale ja siis ostis selle krahv Philippe la Renotiere von Ferray, kes võib olla maailma kõigi aegade suurim margikoguja. Prantsusmaa konfiskeeris tema margikogu, kuigi see oli annetatud Berliini postimuuseumile.

1922 müüs Prantsusmaa margi ja ostja oli tekstiilimagnaat Arthur Hind. See oli esmakordne juhtum, kui see mark müüdi oksjonil.Toona oli hinnalipik rekordiline 35 000 dollarit.

Siis sai margi omanikuks Austraalia insener Frederick T. Small, kes ostis margi Hindi leselt 1940. aastal 45 000 dollariga. Järgmine omanik oli Irwin Weinbergi veetud konsortsium, kes ostis harulduse 1970. aastal 280 000 dollariga – tegemist oli taas rekordhinnaga.

See haruldane mark on osa kemikaalitöösturi ja margikoguja John du Ponti pärandist. Ta ostis selle 1980. aastal 935 000 dollariga, kirjutas Šveitsi oksjonimaja David Feldman. See oli toona margimaailma rekordhind.

Arvatakse, et selle margi hind võib seekordsel oksjonil ulatuda 10-20 miljoni dollarini.

Viimati nähti seda marki avalikkuses 1986. aastal Ameripex 86 näitusel Chicagos.

Ülejäänud osa tema Briti Guayana margikogust müüakse Šveitsis David Feldmani oksjonimajas 27. juunil. Oksjonimaja spekuleerib, et margiharuldusele võib ostja tulla väljaspoolt filatelistide ringi.

John du Pont on kokku pannud palju suurepäraseid margikogusid – Kanada ja selle provintside New Brunswicki, Nova Scotia ja Newfoundlandi omad, kuid ka Samoa, Falklandi saarte ja mõnede Ida-Euroopa maade omad. Briti Guayana kollektsiooniga on du Pont võitnud vähemalt viis kõrgeimat auhinda marginäitustel.

Järelepärimise peale teatas David Feldmani filatelist Anders Thorell, et Eesti marke pole du Pont kogunud, küll aga Rumeeniat.

Praegu on maailma kallim ühe margi hinnarekord David Feldmani oksjonifirma poolt 1996. aastal müüdud Rootsi kolmeskillingilise margi kollane vigatrükk, mis maksis 2 875 000 franki. Ka kõige kallim filatelistlik asi on selle oksjonimaja kaudu müüdud Mauritiuse Boreauxi ümbrik, mis leidis ostja 1993. aastal 6 123 500 frangiga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. February 2014, 11:40

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing