Kas Hiina suudab oma majandust kaitsta?

21. veebruar 2014, 00:00

Eile langesid Euroopa ja Aasia börsid 0,5–2%, kuna Hiina tehaste aktiivsus tegi sel kuul ootamatu languse. Nüüd on küsimus selles, kas Hiina suudab kaitsta oma 7protsendilist majanduskasvu määra.

“Varem, kui Hiina majanduskasvu prognoos oli 8 protsenti, rääkisid inimesed vajadusest kaitsta 8 protsenti. Me arvame, et Hiina saab nüüd kaitsta 7 protsenti,” ütles ING Aasia peaanalüütik Tim Condon CNBC-le. “Kuna viimased 12 kvartalit on majandus kasvanud 7–8 protsenti, on majandusel piisavalt hoogu. Lisaks on valitsusel ka poliitilist paindlikkust, et kehtestada reforme tempos, mis ei riiva kasvu liiga palju.”

Jätkuv aeglustumine Hiina tööstuses on tekitanud uuesti muret maailma suuruselt teise majanduse pärast. HSBC Hiina veebruari ostujuhtide indeks langes võrreldes jaanuariga 49,5 punktilt 48,3 punktile. Alla 50 punkti jääv indeks näitab majanduse kokkutõmbumist.

Kuigi Condon on vähendanud Hiina esimese kvartali majanduskasvu prognoosi 7,6 protsendilt 7,5 protsendile, ei ennusta ta, et kasv jääks sel aastal alla 7 protsendi taseme.

Hiina majanduskasvu saab prognoosida tööstustoodangu kasvu järgi. Bank of America Merrill Lynchi Hiina peaökonomist Ting Lu ütles, et kuigi praegu paistab kasvuhoog olevat üpris nõrk, ei valmista üldine kasvutempo talle erilist muret. “Riikliku statistikaagentuuri makronumbrid on siiamaani peegeldanud segast pilti,” ütles Lu, kelle sõnul on jaemüük ja uute laenude arv vastupidiseid tulemusi näidanud. Lisaks usub ta, et Hiina võib selle aasta majanduskasvu eesmärgiks teatada 7,5 protsenti. Hiina teeb oma majanduskasvu eesmärgi teatavaks 5. märtsil, kui Pekingis toimub iga-aastane parlamendiistung.

Selle aasta alguses teatas Hiina infoministeerium, et riik on tööstustoodangu mahu kasvu eesmärgiks seadnud 9,5%. See number võib olla üpris sarnane majanduskasvu eesmärgiga, näiteks eelmisel aastal oli tööstustoodangu kasv 9,7% ning majanduskasv 7,7%. “Turud ootavad nüüd selleks aastaks 7,5protsendist SKP kasvu,” lisas Lu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. February 2014, 18:33

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing