Puhkepäev. Teekond tippu ja tipust vangikongi

21. veebruar 2014, 00:00

“Wall Streeti hunt” on sisekaemus finantskurjategija Jordan Belforti pillavasse ellu, mis on täis pettuseid, liiderdamist ja narkootikume.

Ootused rikuvad nii mõndagi. Minu puhul selle filmi elamuse. Lootsin põnevast loost, mis põhineb tõsielulistel faktidel ja Wall Streetil tegutsenud finantskurjategija Jordan Belforti enda kirjutatud memuaaridel ning kandideerib mitmele Oscarile, liialt palju.

Rahapesu, inimeste petmine, vangistus, võlad ja suhete purunemine ning pärast kõike seda taas tipu poole rühkimine – oma finantskuritegudest pajatavate raamatute “The Wolf of Wall Street” ja “Catching the Wolf on Wall Street” ning nüüd ka samanimelise filmiga tähelepanu, raha ja kuulsuse hankimine näib justkui põnev materjal olevat.

Ja tegelikult ongi. Ainult ilma igasuguste üllatusteta, kui on varem nähtud-loetud teisi sarnaseid lugusid börsimaailmas toimunu kohta.

Tegu on kolmetunnise orgiaga, kus peategelasteks on raha, ahnus, petmine (nii abikaasade kui ka klientide) ja vandumine (f*** kõlab filmis rohkem kui 500 korda). Sellele kõigele on hooandjaks pulbrise ninaga Wall Streetil karastunud börsimaakler Jordan Belfort ja tema hästi välja treenitud semud.

Olgugi, et süžee poolest ei pakkunud film midagi enneolematut, uut ja põnevat ning venis mitmes kohas, oli sellel ka oma plusse.

Head rollid tegid peaosatäitjad Leonardi DiCaprio ja Jonah Hill. Ka oli põnev filmi julge teemakäsitlus ja ülesehitus – kord oli DiCaprio kehastatud Belfort jutustaja rollis kinopublikule asju selgitamas, siis jälle oma luksuslikku elu või sulitsemist nautimas. Lisaks sai filmist noppida nii mõnegi mõtlemapaneva ärilise tarkuse – näiteks, kuidas müüa maha üks pastakas.

PS. Kel tahtmist näha, milline tõeline Jordan Belfort välja näeb, jälgigu hoolega filmi lõpustseeni. Tõeline Belfort juhatab lavale DiCaprio kehastatud filmi peategelase Belforti, kes pärast vanglast vabanemist koolitajana tööle hakkab.

 

Hinnang

  • “Wall Streeti hunt”

Hinnang: 7

Režissöör: Martin Scorsese
Osades: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Kyle Chandler, Jean Dujardin, Matthew McConaughey, Jon Favreau, Jon Bernthal jpt
Kinodes alates: 7.02

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. February 2014, 18:15
Otsi:

Ava täpsem otsing