Hiinat ohustab noorte tööpuudus

Raido Neemre 21. veebruar 2014, 22:03

Noorte tööpuudus on loonud “riskigeneratsiooni” vahendab Rahvusvaheline Tööorganisatsioon. Ennustuste kohaselt kasvab noorte tööpuudus 2018. aastaks üle maailma 12,8%-ni. See statistika ei pruugi aga anda tingimata kogupilti, kuna erinevates maailmajagudes on olukord erinev.

Arenenud majandustes on 16-24 aastaste noorte töötusemäär keskmiselt 18,1%. Saksamaal on see aga näiteks 9%, Suurbritannias ja USAs vastavalt 20% ja 16%, Hispaanias ja Kreekas aga lausa 50%.

Kõrgeim noorte töötusemäär on Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas vastavalt 28,3% ja 23,7%. Ida-Aasias ja Lõuna-Aasias on noorte töötusemäär vastavalt 9,5% ja 9,3%.

Võiks arvata ju et maailma ühel juhtival majandusel, Hiinal, on madal noorte töötusemäär. Ametliku statistika järgi on tõesti Hiina noorte töötus madal: 2010. aastal oli see 4,1%. Seda aga ei maksa võtta täie tõsidusega, kuna riigis ei ole kasutusel rahvusvaheliselt tunnustatud süsteemi tööhõive mõõtmiseks.

Kui vaadata aga teisi allikaid, on pilt totaalselt erinev. Näiteks Hiina 2012. aastal läbi viidud majapidamiste uuringu raporti kohaselt on noorte töötusemäär 8,1%. Teised allikad aga väidavad, et see on lausa 20%.

Kuigi Hiina noorte töötusemäär ei ole ülimalt kõrge, on pigem hirmutav hariduse mõju tööhõivele. Uuringust selgub, et vähema haridusega noortel on suurem võimalust tööd saada, kui haritud noortel – see on vastupidine trend näiteks USAle ja Suurbritanniale, kus kõrgem haritustase kindlustab noortele suurema tõenäosusega töökoha.

Probleem seisneb siin selles, et riik ei loo piisaval hulgal töökohti kõrgelt kvalifitseeritud noortele ning selle asemel, et teha lihttööd, harivad noored ennast üha enam.

Hiina peab kiiresti ellu viima uusi majandusreforme. Selle asemel, et pumbata üha enam raha kasvavasse tööstusesse, peaks investeerima nende tööstuste võimekuste suurendamisessee ja haritud noorte kaasamisesse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. February 2014, 22:03
Otsi:

Ava täpsem otsing