Uuring: nooremad investeerimisfondid on kasumlikumad

Raido Neemre 21. veebruar 2014, 22:37

Soovid värskendada oma aktsiaportfelli? Viimase uuringu järgi on  investeerimisfondid, mis on kõigest mõne aastased, tulusamad kui need, mis on turul olnud juba aastakümneid.

See on Chicago ülikooli finantsprofessori Lubos Pastori ja Pennsylvania ülikooli professorite Robert Stambaughi ja Lucian Taylori hiljuti avaldatud uuringu provokatiivne tulemus.

“See uuring ei tähenda muidugi, et nüüd peaks kõiki teisi, varasemalt kasulikuks peetud faktoreid nagu hiljutine käekäik ja halduskulud, fondi valides eirama. See tähendab seda, et kui valida kahe erineva fondi vahel, mis on võrdselt atraktiivsed, siis peaks valima noorema,” sõnas Pastor.

Uuringus ei täpsustu fondide täpne vanus vaid üldine trend, mille kohaselt fondide tootlikkus kahaneb vaikselt, kuid kindlalt nende vanemaks saades.

Teadlased keskendusid USA aktiivsetele investeerimisfondidele ajavahemikus 1979-2011, uurides kokku enam kui 3000 fondi.

Pastori sõnul võib üks protsendipunkt statistiliselt märkimisväärne olla ning investori jaoks pikas perspektiivis suurt erinevust tähendada. “Isegi suhteliselt väiksed erinevused tuludes peaksid olema tänaste madalate intresside keskel investoritele olulised,” sõnas ta.

Noorematel fondidel on konkurentsieelised, kuna nad kasutavad suurema tõenäosusega uusimaid strateegiaid, millel on suurem võimalus turgudel kasu lõigata. Vanemad fondid aga võtsid oma strateegiad kasutusele mitmeid aastaid tagasi ning nad on oma uudsuse kaotanud, kuna nad on kasutusel paljude fondijuhtide poolt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. February 2014, 22:37
Otsi:

Ava täpsem otsing