Parim koht pensionile minekuks on Euroopa

Raido Neemre 25. veebruar 2014, 21:05

Pensionärid, kes soovivad oma kuldseid aastaid maksimaalselt nautida, peaksid silmad pöörama Euroopa suunas, selgub uuest  Natixis Global Asset Managementi uuringust.

Uuringus osalenud150 riigist jõudsid kaheksa Euroopa riiki – Šveits, Norra, Austria, Rootsi, Taani, Saksamaa, Soome ja Luksemburg esikümnesse. Uuringus toodi siiski välja ülemaailmne murekoht pensionireservide osas.

Šveits jõudis esikohale tänu oma kõrgele elustandardile, madalatele maksudele, suurepärasele tervishoiusüsteemile ning tugevale era-ja riiklikule pensionisüsteemile. Šveitsi naaberriik Austrial, mida tihti nähakse elamiskulude osas kui Šveitsi odavamat alternatiivi, on samuti kõrge elustandard ning märkimisväärselt tasemel tervishoiusüsteem.

Inimesi julgustatakse võtma vastutust oma pensionilejäämise väljavaadete osas, näiteks koguma hoiuseid.

Euroopa pensionäre ohustavad aga riigivõlg, kärpekavad ning teised majanduslikud kitsikused, mis tähendab, et valitsustel saab tulevikus olema raske oma kodanikele mugava pensionipõlve tagamine.

Uuringu “tõusvad tähed” aga hõlmasid Uus-Meremaad, Islandit ning Lõuna-Koread, mis tõusid tabelis enim.

Uus-Meremaa kasvas 13 koha võrra, platseerudes 9. kohale, muutes riigi üheks kahest mitte-Euroopa riigist, mis esikümnesse jõudis. Väiksemad maksud ja paremini toimivad pangalaenud aitasid Uus-Meremaa kasvule kaasa.

Lõuna-Korea kasvas 10 koha võrra ning jõudis 17. kohale; tõusule aitas kaasa soodus intressimäär ning madal riigivõlg.

USA platseerus 19. kohale, jäädes tahapoole sellistest riikidest nagu Suurbritannia, Lõuna-Korea ning Tšehhi.

Uuring toob välja isikliku panuse olulisuse mugava pensioniea kindlustamisel. Valitsustel lasub üha tugevam surve, riigivõlad ja inflatsioon suurenevad ning majanduspoliitika loob üha suuremaid riske, mis võib pensionäre üle maailma mõjutada. Üheks riikide valituste murekohaks on ka vananev rahvastik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. February 2014, 21:05
Otsi:

Ava täpsem otsing