Tea Kirjastus sattus maksuvõlgaste nimekirja

26. veebruar 2014, 00:00

Värskesse Julianus Inkasso nimekirja on sattunud Eesti üks vanem ja edukam kirjastus – Tea Kirjastus. Ettevõtte omaniku Silva Tomingase hinnangul on see kohatu.

“Julianus Inkasso on võtnud enda peale teise poole esindamise, keda ta esindada ei suuda. Inimene, kes meiega pidi tegelema, ei suhelnud meiega vahepeal üldse,” märkis Tomingas. Tema sõnul käib vaidlus inkassofirmaga intresside üle. “Ma ei ütle, et oleme süütus positsioonis olnud. On kohatu, et nad on meid sinna nimekirja pannud. Meil ei ole mingit maksuvõlga, pigem on tegemist intressiga,” sõnas ta.

Tomingas heitis Julianus Inkassole ette halba kommunikatsiooni. “Meil oli tõsiseid küsimusi, millele me vastust ei saanud. Tegemist on suure lepinguga, mis koosneb mitmest lepingust, umbes kümme lepinguga pakett on vaja ära lõpetada,” selgitas Tomingas.

Tomingas märkis, et maksuvõlglaste nimekirja sattumine mõjutab nende mainet. “Meil on likviidsusega probleeme, ma tunnistan seda. Kui me oleksime seal nimekirjas kaks kuud tagasi olnud, siis oleks see põhjendatud olnud. Praegu ei ole see põhjendatud,” lausus ta.

Kes on see partner, keda inkassofirma esindab, ei saanud Tomingas öelda.

Reaalsed võlad. Tea Kirjastusel on maksuvõlg maksu- ja tolliameti ees alates mullu augustist, eilse seisuga ulatus see peaaegu 140 000 euroni. “Ma hoian neid kaks asja eraldi,” märkis Tomingas. Ta tõi maksuvõla põhjusteks SEPA maksekeskkonnale ülemineku. “Siis meil ei tulnud kõik otsekorraldused kohe üle. Programmid ei hakanud tööle,” selgitas ta.

Teise põhjusena tõi Tomingas välja selle, et aasta alguses turg langes. “Detsember oli lootustandev, aga jaanuar ja veebruari algus oli väga nõrk,” sõnas Tomingas.

Lisaks jäid tema sõnul hiljaks paari toote originaalid, mis pidid aasta lõpuks neile jõudma.

Tomingas avaldas lootust, et asjad lähevad paremaks. “Vabariigi aastapäeva eel tuli meil suur kataloog välja. Oleme käima tõmmanud uusi lastesarju ja teoseid. Küll me sellest välja tuleme, praegu on olukord nüri,” sõnas ta.

Kasum kasvas kenasti. TEA Kirjastuse käive  vähenes 2012. aastal 3,6 miljonilt 3 miljonile eurole, kasum kasvas samal ajal pea 70 protsenti, 134 000 eurole. Ka eelmisel aastal ettevõtte käive kahanes. “Samas kasum kasvas ja ulatus 160 000 ­euroni ning kulud vähenesid oluliselt.  Meil on kulud kontrolli all, oleme teinud seoses sellega suuri muudatusi, otsinud odavamaid rendipindasid,” sõnas Tomingas.

OÜ Julianus Inkasso juhatuse esimees Ülar Maapalu sõnul on Tea Kirjastusel mõningaid täitmata kohustusi nende teiste klientide ees ja mõni pikaleveninud lubadus. “Nad on asjadest teadlikud ja praegu ma rohkem ei kommenteeriks,” sõnas Maapalu. Küsimusele, kas neid kliente, kes on nõudeid esitanud, on rohkem kui üks, Maapalu ei vastanud.

 

Kommentaar

 • Leito: kirjastusäris ei ole krahhi

Toomas Leito, ASi Tänapäev juhatuse esimees, meediaanalüütik
Veebruari kohta ei oska öelda numbreid. Jaanuar oli kehvem kui eelmine aasta. Samas ta ei olnud oluliselt kehvem. Jaanuar on alati kõikunud, kord on parem, kord on kehvem, üsna ette­arvamatu kuu. Detsembri numbrid ei olnud midagi erakorralist, oli aktiivne jõulumüük. Oli tõus võrreldes üle-eelmise aastaga. Selleks aastaks prognoosin suhteliselt tagasihoidlikku aastat, käive jääb pigem samale tasemele, kui midagi, siis väike tõus.
Kirjastusäris on tihe konkurents ja nii need asjad käivad, märkis Leito Tea Kirjastuse maksuvõla kohta. Mingisugust krahhi pole oodata. Viimased kaks aastat on olnud head raamatuaastad. 

 • Kirjastus on keeruline äri

Tiina Ristimets, kirjastuse Pilgrim omanik ja juhatuse liige
Kirjastus Pilgrimil on aasta alanud stabiilselt  kenasti  ning rahulikult.
See aasta tuleb  meile ehk pisut vaiksem kui  eelmine ning seda just uute ilmuvate raamatute nimetuste piiramise tõttu.
Mis puudutab kirjastuste käekäiku, siis arvan, et kõik kirjastused, mis on siin kohalikul  turul  juba pikemat ­aega tegutsenud,  on  näinud  erinevaid aegu. Nii häid kui ka vähem edukaid.
Kirjastamine on keeruline ja ettearvamatu valdkond. Lisaks on valdkonna eripära, et aasta algus, pärast suurt jõulumüügiperioodi,  on alati  vaiksem aeg.
Siis sõltub toimetulek sellest, kuidas läks  aastalõpumüük ja kui palju on reserve.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  25. February 2014, 19:43
  Otsi:

  Ava täpsem otsing