Koeraga jalutamine tõi välja USA hinnalisima mündiaarde

Romet Kreek 26. veebruar 2014, 12:32

USAs Californias leidis koeraga jalutanud paarike tõenäoliselt hinnalisima maetud mündileiu, mis võib väärt olla üle 10 miljoni dollari, vahendab Reuters.

19. sajandi keskpaigast kuni sama sajandi lõpupoole vermitud umbes 1400 kuldmünti on peaaegu müntimiskojast väljalaske seisukorras. Mullu aprillis koeraga jalutanud paar märkas maapõuest välja ulatuvat roostes metallnõud, mille nad välja kaevasid. Olles leidnud sellest kulda, leidsid nad ka ülejäänud aarde.

Kokku avastati leidjale kuuluvalt maalt kaheksa münte täis metallnõud.

„Me oleme näinud laevavrakke, kus on tuhandeid kuldmünte, mlle seisund on väga hea, kuid leida selline aare mahamaetuna – see on ennekuulmatu,“ ütles mündifirma Kagini mündiekspert David McCarthy. „Mina ei ole midagi sellelaadset veel Põhja-Ameerikas näinud ja sellises seisukorras münte, nagu meil siin, ei näe te kunagi.“

Paarikese andmed jäetakse saladusse, kuna kardetakse, et varanduseotsijad pööravad nende Põhja-Californias asuva maa pahupidi ja kütavad üles kullapalaviku.

Ei ole teada, kes peitis kuldmündid, mis on münditud 1847. aastast kuni 1894. aastani. 20dollarilise nominaaliga kuldmündid paistavad kui uued.

Kuna leidjad ise ei tahtnud münte puhastada, kartes neid vigastada, pöörduti müntide seisukorra määramise sõltumatusse kompaniisse Saddle Ridge Hoard. Sinna viidi ligi 1400 20dollarilist kuldmünti, 50 10dollarilist kuldmünti ja 4 5dollarilist kuldmünti. Üks müntidest oli 1866-S No Motto Double Eagle, mille väärtus üksi on miljon dollarit.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    03. March 2014, 15:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing