Tea Kirjastus  võlglaste listis

Alyona Stadnik 26. veebruar 2014, 09:44

Värskesse Julianus Inkasso nimekirja on sattunud Eesti üks vanem ja edukam kirjastus Tea Kirjastus. Ettevõtte omaniku Silva Tomingase hinnangul on see kohatu.

"Julianus Inkasso on võtnud enda peale teise poole esindamise, keda ta esindada ei suuda. Inimene, kes meiega pidi tegelema, ei suhelnud meiega vahepeal üldse," märkis Tomingas. Tema sõnul käib jutt ja inkassofirmaga vaidlus intresside üle. "Ma ei ütle, et me oleme süütus positsioonis olnud. On kohatu, et nad on meid sinna nimekirja pannud. Meil ei ole mingit maksuvõlga, pigem on tegemist intressiga," sõnas ta.

Tomingas nimetas asja halvaks kommunikatsiooniks Julianus Inkasso poolt. "Meil oli tõsiseid küsimusi, millele me vastust ei saanud. Tegemist on suure lepinguga, mis koosneb mitmest lepingust, umbes kümme lepinguga pakett on vaja ära lõpetada," selgitas Tomingas.

Tomingas märkis, et maksuvõlglaste nimekirja sattumine mõjutab nende mainet. "Meil on likviidsusega probleeme, ma tunnistan seda. Kui me oleksime kaks kuud tagasi nimekirjas olnud, siis oleks see põhjendatud olnud. Praegusel hetkel ei ole see põhjendatud," lausus ta.

Kes on see partner, keda inkassofirma esindab, ei saanud Tomingas öelda. Ta kinnitas, et selle partneriga ei ole neil tekkinud maksuraskust, kuid alguses oli kirjastus võlgu 4000 eurot ja see on neil ära makstud. "Meil on üleval kaubavarud ja on vaja teada, kes nende eest vastutab. Väga võimalik, et lõppkokkuvõttes peab teine pool meile kompensatsiooni maksma erakorralise ülesütlemise pärast," lausus Tomingas. "Pikaajaliste lepingute lõpetamine ei käi nii lihtsalt, et inkasso võtab üle ja siis lõpeb kõik." Tomingase sõnul on partner kaua juba Eestist ära olnud.

Tea Kirjastusel on maksuvõlg maksu- ja tolliameti ees alates mullu augustist, eilse seisuga ulatus see peaaegu 140 000 euroni. "Ma hoian neid kaks asja eraldi," märkis Tomingas. Ta tõi maksuvõla põhjusteks SEPA maksekeskkonnale üleminekut. "Siis meil ei tulnud kõik otsekorraldused kohe üle. Programmid ei hakanud tööle," selgitas ta.

Teise põhjusena tõi Tomingas välja selle, et aasta alguses turg langes. "Detsember oli lootusandev, aga jaanuar ja veebruari algus oli väga nõrk," sõnas Tomingas. Lisaks jäid tema sõnul hiljaks paari toote originaalide valmimine.

Tomingas loodab, et asjad lähevad paremaks. "Vabariigi aastapäeva eel tuli meil suur kataloog välja. Oleme käima tõmmanud uusi lastesarju ja teoseid. Küll me sellest välja tuleme, hetkel on olukord nüri," sõnas ta.

TEA Kirjastuse käive langes 2012. aastal 3,6 miljonilt 3 miljonile eurole, kasum kasvas samal ajal pea 70 protsenti 134 000 euroni. Eelmisel aastal ettevõtte käive langes samuti. "Samas kasum kasvas ja ulatus 160 000 euroni ning kulud vähenesid oluliselt.  Meil on kulud kontrolli all, oleme teinud suuri muudatusi, otsinud odavamaid rendipindasid," sõnas Tomingas. 

OÜ Julianus Inkasso juhatuse esimehe Ülar Maapalu sõnul on Tea Kirjastusel mõningaid täitmata kohustusi nende teiste klientide ees ja mõned pikaleveninud lubadused. "Nad on asjadest teadlikud ja hetkel ma rohkem ei kommenteeriks," sõnas Maapalu. Küsimust, kas neid kliente, kes on nõudeid esitanud, on rohkem kui üks, ei saanud Maapalu kommenteerida.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. February 2014, 13:30
Otsi:

Ava täpsem otsing