Puhkepäev. Reliktid lähiajaloost

28. veebruar 2014, 00:00

Millal te viimati kirjutasite päris kirja? Mitte e-kirja, vaid päris, paberil kirja, mille panite ümbrikusse, kleepisite margi peale ja panite posti? Riigiarhiivi galeriis saab praegu vaadata näitust “Kirjadega läbi Eesti 20. sajandi ajaloo”, kus väljas erinevate Eesti ajaloos oluliste ja riigi seisukohast mitte ehk nii tähtsate inimeste kirju.

E-kirjad kui kiirtoit. Kirjad on siiani olnud üsna olulised (isikliku) ajaloo säilitamise ja meenutamise vahendid. Tehnoloogia areng on aga kahjuks kaasa toonud muutusi kirjavahetuses – inimesed küll kirjutavad, kuid virtuaalselt.

Muidugi on ka virtuaalseid kirju tore saada ja mõttevahetus näiteks eri kontinentidel asuvate sõprade vahel on läinud tunduvalt kiiremaks, kuid ma usun, et paljud on nõus – need e-kirjad on... teistmoodi.

Neis puudub teatav romantika, teatav nostalgia, teatav personaalsus. Nad on lihtsad ja kiiresti tarbitavad, ehk umbes nagu friikartulid või pakisupp, samas kui paberil kiri võib mõjuda kui gurmeeeine Michelini tärnidega restoranis.

Ehk siis soovitan minna näitusele ja meelde tuletada, kui tore on kirjutada, saata ja saada kirju. Ma ei räägi siinkohal mitte postkaartidest – neid ikka veel saadetakse –, vaid neist päris paberil ja oma käega kirjutatud reliktidest.

Kirjad sõbrale. Ma olen veendunud, et kohe näitusel tekib teil kange himu sõbrale kirjutada ja õnneks on näituse kuraatorid selle peale ka mõelnud. Nii on keset ruumi mõnus kirjutuslaud kirjutusvahenditega, kus saab oma mõtted kirja panna. Enne, kui need ununevad ja südames võtab taas võimust see, mille üle kurtis juba Tuglas oma 1926. aastal saadetud kirjas Vares-Barbarusele: “Varsti unustame üldse vist kirjutamise, ütleme üksteisele raadio-telefooniga, mis tarvis, ja kellelgi pole tarvis vaeva näha kord meie kirjavahetuste ja päevaraamatute väljaandmisega, sest neid ei ole.”

 

Näitus

 • “Kirjadega läbi Eesti 20. sajandi ajaloo”

Hinnang: 9

Riigiarhiivis Maneeži 2, Tallinn
Galerii on avatud E–N kl 9–17 ja R kl 9–16

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  27. February 2014, 17:53
  Otsi:

  Ava täpsem otsing