Puhkepäev. Üks kunstnik käis sõjas

28. veebruar 2014, 00:00

Maarit Murka näitus “Kontakt” Tartu Kunstimajas põhineb tema Afganistani kogemusel.

Murka ei ole Eestis pikalt isiku­näitusega esinenud. Värske koolilõpetajana oli ta eesti kunstimaastiku ja kollektsionääride orbiidil pärast 2006. aastat. Nüüd tahab ta orbiidile tagasi lennata.

Mustvalge sõda. Tartu Kunsti­maja ühes saalis ripuvad NATO riikide hallikad-valged lipud, millest on värvid välja imetud. Värvid ise tilguvad otse värvipurkidest kaldseinale teises ruumis.

Murka ei tegele valuliste ja õõvastavate teemadega, vaid maandab pinged väga üldistavate küsimustega. Mida tähendab tavalisele eestlasele see, kui Afganistanis sõditakse? Murka ütleb otsekoheselt, et mitte midagi. Sõja­poliitika hõlmab enamasti mustvalget maailmapilti, aga tegelikult teavad ju kõik, et nii see sugugi ei ole. Süsteemis, olgu need sõjalised liidud või sõda ise, on kõik inimesed üks hall mass, mitte indiviidid.

Sarkastilised kirjad. Kunstimaja esimesel korrusel näidatakse ka eesti staažika videokunstniku Kai Kaljo uut tööd “Isa kirjad”.

Video põhineb pärast Kaljo ema surma avastatud isa, graafik Richard Kaljo kirjadel. Olgu öeldud, et Richard Kaljo ei olnud just kerge iseloomuga ja suu peale kukkunud inimene. Oma otseütleva kõnepruugiga ta palju sõpru ei võitnud, kuid seda nauditavamad on tema kerge huumoriga kirja pandud, kohati siivutud mälestused.

Väga tabava valikuna loeb Richard Kaljo kirju ette Peeter Volkonski. Videopilt järgib üpris segaselt, kuid kunstilise taotlusega kirja pandud mälestusi sünkroonis Volkonski häälega.

Kui Kaljo videod ja eriti seal esinev inimhääl on tavapäraselt olnud tagasihoidlik, monotoonne, siis Volkonski puhub Kaljo isa kirjadele tõelise elu sisse. Videost kooruvad välja Richard Kaljo erinevad tahud. Ebasündsate episoodide kõrval meenutab ta oma kirjades ka Tartu eluolu ning väljendab isana suurt armastust tütre vastu.

Isiklikud teemad. Kaljo ja Murka näitused lähtuvad küll mõlemad isiklikust plaanist või kogemusest, kuid viimase puhul on üldistustase niivõrd suur, et muutub raskesti hoomatavaks ja teema laialivalguvaks. Võimalik, et see on taotluslik.

 

Installatsioon

 • Maarit Murka “Kontakt”
  Kai Kaljo “Isa kirjad”

Tartu Kunstimajas, Vanemuise 26, Tartu
Näitused avatud kuni 09.03

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  27. February 2014, 17:59
  Otsi:

  Ava täpsem otsing