Puhkepäev. Uue vaatenurgaga draamaklassika

28. veebruar 2014, 00:00

Lavastaja Ivan Strelkin võtab Vene Teatris ette Federico Garc?a Lorca “Bernarda Alba maja” lavaletoomise, tehes seda veidi teisiti kui tavaks –ta ei kaugene etteantud süžeest, kuid võtab fookusesse uue vaatenurga.

“Bernarda Alba maja” on näidend, mida on maailmas lavastatud sadu kordi. Ka Eesti lavadel ei mängita seda tähtteost esmakordselt (lisaks on see olnud aastast 1958 Eesti publikule kättesaadav kuuldemänguna).

Näidend räägib lesknaisest Bernardast ning tema viiest tütrest, kes olude (ning ema) karmil sunnil peavad elama meesteta maailmas, olgugi et nende iha armastuse järele on suur.

Jumalakartlik kasvatus. Strelkin selgitab Vene Teatri kodulehel, et selle näidendi traditsiooniline tõlgendus näeb ette depressiivse atmosfääri, mille põhjustajaks on traditsioonide kütkes elav karm ema, kes ei lase oma tütardel elust rõõmu tunda. “Tundub, et on olemas kirjutamata reeglid kõigile lavastajatele, kes selle materjaliga tööle hakkavad: laval peab valatama hulganisti pisaraid, eksalteeritud tegelaskujud peavad olema viidud viimase piirini, olukord, kuhu need hispaania naised on sattunud, peab olema väljapääsmatu, vähimagi lootuskiireta,” kirjeldas lavastaja.

Strelkin ise on valinud teise lähenemistee. “Minu jaoks ei ole selles loos põhikonflikt mitte vabaduse ja orjuse ega noorus ja vanaduse vahel, vaid loomalikkuse ja inimlikkuse vahel,” selgitas ta. Bernarda on lavastaja sõnul ristiinimene, kelle jaoks on sellised kategooriad nagu moraal ja kõlblus absoluutsed, ta usub Jumalat ja kardab surma. “Sellises õhkkonnas on ta ka oma tütreid kasvatanud, aga loodus ja paganlik-loomalik maailm akna taga meelitab neid oma toore jõuga, äratab neis kirgi, mis ristiinimesele on hirmsad ja keelatud,” rääkis Strelkin.

Vangistatud naispere. Lavastaja vaatenurga kohaselt on näidendi ainuke kaastunnet vääriv inimene just nimelt õnnetu ema, kes saatuse tahtel elab oma viie tütrega kolkakülakeses, kus ei ela mehi, kes tütreid vääriksid.

Strelkini “Bernarda Alba maja” ei ole painajalik ja traagiline. Pigem nimetab lavastaja seda helgeks ja  kirglikuks. “See lavastus on inimestest, kes elavad õnne eelaimuses, elavad kirglikult ja pööraselt, seetõttu on selle loo traagilisus minu jaoks helge,” ütles Strelkin. Lisaks ühe naistepere loole maalib lavastus värvika pildi hispaania rahvakommetest ja -muusikast ning flamenko-maailmast.

Näidendis teevad kaasa tugevad Vene Teatri naisnäitlejad. Peaosas näeb Liidia Golovatajat, kelle 70 aasta juubeliks on lavastus ajastatud. Samuti on laval Liilia Šinkarjova ja Jelena Jakovleva. Tütarde rollides säravad noored näitlejad Anna Markova, Natalja Dõmtšenko, Marina Malova, Tatjana Kosmõnina ja Anastassia Tsubina. Meeste rollides astuvad üles Oleg Rogatšov, Sergei Furmanjuk, Aleksandr Žilenko ja Artjom Garejev.

 

Draama

 • “Bernarda Alba maja”

Autor: Federico Garc?a Lorca
Lavastaja: Ivan Strelkin
Esietendus: 27.02 Tallinnas Vene Teatris
Järgmised etendused: 28.02, 01., 02., 21. ja 22.03
Piletid: 5–20 eurot
www.veneteater.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  27. February 2014, 17:56
  Otsi:

  Ava täpsem otsing