Ukraina olukord ajas kulla 17 kuu tippu

28. veebruar 2014, 00:00

Ukraina pingetega samaväärselt on kasvanud kulla hind. Nüüd on see 17 nädala kõrgeima taseme lähedal.

Rahutu Ukraina suurendas investorite nõudlust turvalisema vara järele. Kulla hind tõuseb juba teist kuud järjest – see on pikim tõus alates möödunud aasta augustist.

Eile okupeerisid relvastatud isikud Ukraina Krimmi piirkonna parlamendi ja asendasid seal Ukraina lipu Venemaa omaga.

“Geopoliitilised riskid on suurenenud ja Ukrainas toimuv kergitab kulla hinda,” ütles HSBC Securitiese analüütik James Steel Bloombergile. “Kui Ukraina olukord läheb hullemaks ja haarab ka naabermaid, võib kuld märgatavalt tulu saada,” teatas ta.

Eile tõusis kulla hind 0,1%, 1332,4 dollarile. Tänavu on kulla hind tõusnud kokku 10%. Kolme tõusupäeva järel oli maailma suurima börsil kaubeldava kullafondi SPRD Gold Trusti varamaht peaaegu sama.

Venemaa president Vladimir Putin andis üleeile korralduse sõjaväeõppusteks Ukraina piiri läheduses, justkui unustades, millised pinged Ukrainas valitsevad.  Ukraina parlamendi liikmed olid parasjagu kinnitamas uueks peaministriks Arseniy Yatsenyuki.

“Füüsilise kulla nõudlust peaaegu pole, väärismetall on vaid investorite ja dollari meelestatuse ohjes,” ütles VTB Capitali analüütik Andrej Krjuštenkov Reutersile. “Turg on asjade käigust ette rutanud. Investorid võtavad kasumeid hiljutisest tõusust, kuigi alles järgmisel nädalal avaldatakse tähtsad makronäitajad.”

Kõik ei usu kulla hinna tõusu. Societe Generale’i Aasia tooraineanalüüsi juht Mark Keenan teatas, et kulla hind hakkab peagi jälle kukkuma. “Põhifundamentaalnäitajad, nagu USA olematu inflatsiooni väljavaade, USA rahapoliitika ja USA võlakirjatootlused, võtavad jätkuvalt kulla hinna tõusuks survet maha,” selgitas ta.

Kui võrrelda kulda bitcoiniga, võiks eelistada esimest. Kuld on pika ajalooga, samas kui bitcoinil on vaja end alles tõestada.

Samas ei ole ka kuld inflatsioonivaba instrument.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. February 2014, 18:35

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing