Eesti jahuärimehed haaravad ohjad

03. märts 2014, 00:00

Eesti jahutootmisliidri Tartu Milli senised poole osaluse omanikud Uuno Lausing ja Romet Puhk ostavad ka firma teise poole kauaaegsetelt Saksa äripartneritelt välja, omandades tehinguga kogu ettevõtte.

Konkurentsiameti teate järgi omandab AS Tiigi Keskus ASi Tartu Mill. Kui kellegi vastuväiteid pole, toimub tehing lähinädalatel.

Tiigi Keskuse taga on jahutehasega juba ammu seotud mehed – Tartu Milli kauaaegne juhataja Uuno Lausing ja nõukogu liige Romet Puhk. Seni on Tiigi Keskuse omanduses 50 protsenti Tartu Milli osalusest ning teine 50 protsenti on kuulunud Saksa ettevõttele Saalemühle Alsleben GMBH, keda esindavad Franz Werner Gutting ja Karl ­Michael Gutting.

Kahepoolne huvi. Tartu Milli juhataja Uuno Lausing jääb tehingut kommenteerides napisõnaliseks, soovimata sündmustest ette tõtata, sest tehing pole konkurentsiametilt veel kinnitust saanud ning nädala jooksul on soovijatel võimalik vastuväiteid esitada. Ta nendib, et huvi tehinguks oli kahepoolne – eestlased näitasid üles initsiatiivi ostuks ning sakslased soovisid müüa. “Saale­mühle Alslebeniga on meil olnud tõesti pikaajaline, tulemusrikas ja meeldiv  koostöö,” sõnas Lausing.

Tartu Veski asutati 2000. aastal, alles 2010. aastal võttis ettevõte omale rahvusvahelisema nime Tartu Mill. Algusest peale on veski omanikeringis olnud lisaks Lausingule ja Puhkile ka sakslased. Vahepeal oli lisaks ka teine Saksa firma – Braun Werwaltungs- und Beteiligungsgesellschaft, kuid 2005. aasta sügisest on omanikeks kaks firmat – Lausing ja Puhk algselt OÜ Veskimehed ning hiljem ASi Tiigi Keskus kaudu ja Saksa firma Saale­mühle Alsleben.

Mitukümmend miljonit. Tehingu hinda ei soovinud Lausing kommenteerida. Kuivõrd  konkurentsiametist pole tehingule veel kinnitust saadud, pole ka osapooled täpset kokkulepet teinud, seega jääb hind mõlema poole soovil saladuseks. Äripäeva hinnangul on tehingu hind suurusjärgus 20 miljonit eurot, millest Tiigi Keskus suudab omavahenditest rahastada umbes poole.

Äriregistri andmeil on Lausingul ja Puhkil praegu asutamisel uus ettevõte, Milli eelkäija nime kandev OÜ Tartu Veski, kuid Lausing kinnitab, et nimevahetust siiski plaanis pole ning Tartu Mill jääb oma praeguse nime all edasi tegutsema. “OÜ Tartu Veski on 100 protsenti Tiigi Keskuse omanduses ja loodud ASile Tartu Mill täiendavate aktsiate ostuks,” selgitas ta.

Oma ala liidrite hulgas. Viimastel aastatel Äripäeva toiduainetööstuse edetabelites tippseltskonnas figureerinud Tartu Mill saavutas 2012. aastal 140 miljoni euro suuruse käibe ning teenis seejuures kasumit 5,4 miljonit eurot. Ettevõtte ainuomanikeks saades Lausingul ja Puhkil tänavu Tartu Millis suuri muudatusi ega tegevusalade või haarde laiendamist plaanis pole, loodetakse jätkata samas vaimus kasumit kogudes.

Lõppenud aasta käibe- ja kasuminumbrid on Lausingu sõnul veel auditeerimisel, kuid laias laastus kulges see tema hinnangul samas suurusjärgus tunamullusega. “Toodangu maht tuleb ilmselt sarnane kahe eelneva aastaga. Käive sõltub paljuski  maailmaturu viljahindadest ja kasumit on raske prognoosida,” ütles ta.

Konkurentide huvi leige. Heleni kaubamärgi all pudruhelbeid, tangaineid ning jahutooteid müüva Sangaste Linnase tegevdirektor Pille Pokk ütleb, et osaluse väljaostmine on täiesti ärisisene otsus, mis ei mõjuta nende ettevõtte tegevust mitte kuidagi. Konkurents on tema sõnul niigi kogu aeg väga tihe ja pidevalt tuleb enda eest seismisega vaeva näha, sõltumata konkurentide tehingutest.

Veski Mati kaubamärgi all tegutseva Balti Veski tegevjuht Ergo Neeme usub samuti, et see tehing Eesti jahuturgu ei mõjuta, sest pole vahet, kas ühe ettevõtte pooled omanikud on sakslased või on kõik omanikud eestlased. “Konkurents on siin sektoris kogu aeg tihe, praegu on üks suur tegija ees ja palju väiksemaid järel. Tartu Milli väljaost seda olukorda ilmselt ei muuda, nii et kõik jätkub vanaviisi,” arvas Neeme.

Võrumaal tegutseva rukkijahu tootja ASi Estonian Malt juhatuse liige Ursel Kaarna juhib tähelepanu tehingu võimalikule tähtsusele Läti ja Leedu jahutootjatele, sest nemad üheskoos Tartu Milliga kujundavad kolmekesi jahu hinna Baltimaades. “Vaevalt, et see sakslaste osaluse kadumine neile nüüd nii oluline on, kuid nemad osalevad vähemalt hinna kujundamises. Ju on Tartu Milli omanikud siis välja arvutanud, et see tehing on neile kasulik, ega nad muidu seda teeks,” lausus Kaarna.

“Talunike ja viljakasvatajate poole pealt vaadates on Tartu Mill siiski suurim kohalik tegija, kes dikteerib vilja müügihinna. Meil on ainult valida, kas läheme sellega kaasa või mitte, vahel harva õnnestub ehk ka pisut vähem maksta. Estonian Maltis tegeleme peaasjalikult rukkiga, seega Tartu Mill jahutootjana meid nii otseselt ei mõjuta,” selgitas Kaarna.

  • Kasvuga maksuameti huviorbiidis

Balti suurim jahutootja tegutseb Tartus Väike-Kaare tänaval. Jahu tootmine käib nõu­kogude ajast pärit rukkijahuveskis, mis läbis 2006. aastal uuenduskuuri.
2012. aasta augustis süüdistas prokuratuur Milli kartellikokkuleppe sõlmimises. Riigiprokuratuuri kinnitusel oli Tartu Milli eesmärk konkureeriv jahutootja AS Stahlhut turult välja süüa, et ettevõte lõpetaks Eestis kõrge kvaliteediga jahu tootmise, misjärel jääks Tartu Mill turule üksi. Lausing endal ega oma ettevõttel süüd ei näinud.
Mullu sügisel pälvis viimastel aastatel jõudsalt käivet ja kasumit kasvatanud Tartu Mill maksuameti tähelepanu. 15. oktoobril korraldas maksuamet Tartu Millis laiahaardelise läbiotsimise ning algatas kriminaal­menetluse, et kontrollida, kas maksudeklaratsioonide andmed vastavad täielikult tõele.

 

Mis on mis

  • AS Tartu Mill

Eesti juhtiv jahutootja ja -jahvataja, lisaks töötleb teravilja ning toodab sellest erinevaid tangaineid.
asutatud 2000. aastal Tartu Veski nime all, aastast 2010 kannab nime Tartu Mill.
Alates 2005. aastast on eestlastest osanikud Uuno Lausing ja Romet Puhk omanud veskit kahasse Saksa firmaga Saalemühle Alsleben.
Kuulub Balti juhtivate jahutootjate hulka, omab Lätis tütarettevõtteid Invest DD ja Dobeles Dzirnavnieks.
Ettevõttest 50 protsenti kuulub ASile Tiigi Keskus, teine 50 protsenti Saksa firmale Saalemühle Alsleben, Tiigi Keskus soovib omandada kogu ettevõtet.
Tiigi Keskuse osanikud on Tartu Milli juhatuse liikmed Uuno Lausing ja Romet Puhk.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. March 2014, 19:40

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing