Jüaani nõrgenemine pole üllatus

03. märts 2014, 00:00

Hiina jüaan langes reedel jälle järsult USA dollari vastu. See saatis selge sõnumi spekulantidele, kes on panustanud jüaani tugevnemisele.

Aastaid on jüaani nähtud kui väga kindlat valuutat, mis jätkab stabiilset tõusu teiste valuutade, eesotsas USA dollari vastu. On ju jüaan Hiina keskpanga tugeva kontrolli all ja alates 2010. aasta keskpaigast 10% tõusnud. Kuid möödunud nädalal tabas turgu ehmatus, kui jüaan hakkas järsult kukkuma. Üheksa päevaga on langust dollari vastu kogunenud 1,6%.

Reedene 0,4% suurune langus oli eriti järsk. Ühe dollari eest saab nüüd 6,15 jüaani, jaanuaris oli sama suhe 6,04. See võib tunduda väikese liikumisena, sest valuutaturul pole sellised kõikumised üldiselt midagi, aga jüaanile on see suur asi, kuna Hiina valuutal on lubatud kaubelda väga kitsas vahemikus.

Analüütikute sõnul on jüaani languse taga Hiina keskpanga uus strateegia lubada jüaanil rohkem kõikuda. Sellega peaks keskpank aitama elavdada Hiina aeglustuvat majandust.

Hiina valuutavahetuskomitee teatel on viimaste nädalate volatiilsus normaalne ning see on turuosaluste, see tähendab strateegiamuutuste tagajärg.

Investoritele halb uudis. Kuid investoritele, kes nägid jüaani kui turvavaluutat ja investeerisid sellesse lootuses teenida kindlat tulu, on jüaani nõrgenemine kindlasti pettumus.

Peale jüaani müüvad investorid nüüd ka erinevaid tuletisinstrumente, mis sõltuvad jüaani kallinemisest.

Goldman Sachsi teatel on jüaani järsu languse taga nii makromajanduslikud põhjused kui ka Hiina valuutareform. “On mõjuvaid põhjuseid, miks poliitikakujundajad tervitavad sellist odavnemist ja volatiilsust, nagu oleme äsja näinud,” analüüsis Goldman.

China Merchants Banki vanemanalüütik Lui Dongliang ütles Bloombergile, et Hiina keskpank kavandas jüaani langust selleks, et peletada spekulante, kes on jüaani tugevnemisele aastate jooksul panustanud.

Analüütikute sõnul võib jüaani päevane kõikumisvahemik juuni lõpuks kahekordistuda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    02. March 2014, 17:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing