Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kodu korda tehnika abil

    Ajasäästliku tehnoloogia poole kutsub inimesi eelkõige mugavusesoov, et pääseda kergema vaevaga paratamatutest, ent hädavajalikest kodutöödest.

    Ajafaktori kõrval ei ole täna vähemtähtis ka tehnika energiatarbimine ning disain. Ehkki kodused tööd ei ole muutunud, on arenenud tehnika, mida selleks kasutada.
    Oma Maja vaatab üle, miks peaks uuendama oma kodu korrashoiu võimalusi, mida selle juures silmas pidada, milliseid lahendusi praegu Eestis tarbijatele pakutakse ja kuhu poole kodu­masinate arendused liiguvad.
    Kodumasinad säästavad aega. Kodumasinate maaletoojate sõnul suurt revolutsiooni arengus viimaste aastate jooksul toimunud ei ole. Tegeletakse pigem detailide täiustamise ning kasutusmugavuse ja energiatarbimise vähendamisega.
    Electrolux Eesti müügijuhi Margus Peetrise sõnul kulutavad kümme aastat tagasi tehtud investeeringud kodumasinatesse palju energiat. “Meie loeme tehnika vananemist kümneaastase tsükliga, see on n-ö moraalne ja tehniline aeg, mil kodumasin peaks vananema,” räägib Peetris. “Kümme aastat tagasi toodetud kodumasinad on disaini poolest aegunud ja ka tehniliselt üsna kulukad.”
    Näiteks olid pesumasinatel kümme aastat tagasi standardsed ja pikaajalised pesuprogrammid. Praegu kasutavad inimesed erinevaid pesuprogramme, elu on kiire, pesu kantakse lühemat aega ja see vajab ka kergemat hooldust.
    “Ka inimeste harjumused muutuvad ning sellega seoses arenevad ka kodumasinad,” lisab ta.
    Nutiahjudest basseinirobotiteni. Homeyard OÜ pakub tarbijatele kodutehnikast peamiselt robottolmuimejaid ja robotmuruniidukeid. Juhatuse liikme Alari Ilvese sõnul küsivad kliendid palju ka lumekoristusmasinat, kuid siiani pole kahjuks veel ühtki toimivat pakkuda. “Kõik on kas liiga kallid või ebapraktilised,” nendib ta.
    Lähiajal püsib lootus, et leitakse hea lahendus ka aknapesurobotile, mida saaks kasutada koduses majapidamises. “Siiani väljatöötatud lahendused on kahjuks ebaefektiivsed ning puudujääke on ka töökindluses,” lisab Ilves.
    Turule on tulemas ka uudsed basseinirobotid, mis lähenevad basseinikoristusele täiesti uut moodi. Uus robot, mis on eriti efektiivne välibasseinides, sõidab veel all ringi, peenestab paksemat sodi, mis ladestub põhja ja mille siis basseini enda filter veest välja filtreerib. Samuti toimub roboti laadimine vee all induktsioonlaadimise teel.
    Kodumasinatel on olemas juba ka nutipool, näiteks küpsetusahjud, mis oskavad toitu õige küpsetusvalmidusega valmis teha. Küpsetusvaldkonnas on ka juba pikka aega kasutuses olnud kokkade asendamatud abimehed toidu­termomeetrid.
    Kõige populaarsemad ja suurema müügiga on robottolmuimejad. Enamasti ostavad neid kiire elutempoga inimesed, kellel on kodus väikesed lapsed ja lemmikloomad. Kuigi robottolmuimeja annab suure ajavõidu, ei garanteeri see täielikku puhtust, kuna majapidamises võib olla nurkasid ja mööblialuseid, kuhu see ei pääse.
    Kasvav trend – pesukuivatid. Kümmekond aastat tagasi oli nõudepesumasinate aeg. Nüüd on kätte jõudnud kuivatite ajastu. Põhjuseid on mitu: esiteks muutlikud ilmaolud, teiseks on linnaoludes pesu kuivatamine lahtiselt rõdu peal tolmu ja õhusaaste tõttu keeruline.
    Kuivati vähendab ka tolmu, mis tekib riiete kandmisel riidekiudude eraldumisel ja vähendab sellega allergiate teket. Riiete kuivatamisel toas tekib peale olmetolmu ka niiskus, mille kokkukogumiseks on erinevaid variante, näiteks ventileerimine, talveoludes tähendab see aga automaatselt küttekulude tõusu.
    Electrolux Eesti pakub klientidele nii soojuspumbaga kuivateid kui ka n-ö kaks ühes kuivateid, mille puhul on tulemas uuendus selle aasta aprillis. AEG kaubamärgi all tuleb müügile soojuspumbaga pesumasin, millel on kuivati juba peal ja mis kulutab vähem elektrienergiat.
    Praegu kasutavad kuivatid üldjuhul kondenseerimiseks trassivett. See tähendab, et kuum aur, mis pesust tuleb, kondenseeritakse veega ära, mis omakorda tähendab veekulu. Kuivatiga pesumasinad sobivad pigem peredele, kellel on ruumipuudus ja kelle pesukogus ei ole väga suur. Kuivatiga pesumasinad suudavad pestud kogusest kuivatada vaid poole. Põhjus on see, et pesumasina trummel on tunduvalt väiksem kui kuivatustrummel.
    Revolutsioon tolmuga võitlemisel. Robottolmuimejate ajalugu Eestis ulatub kümne aasta tagusesse aega. Esimesed neist olid Electroluxi ja Kärcheri kaubamärgi omad, kuid mille hinnaklass oli väga kallis, ulatudes 25 000 Eesti kroonini. Kärcheri robottolmuimejal oli ka ainulaadne isepuhastusfunktsioon – tolmuimeja suundus pärast koristustsüklit end laadima ja samal ajal tühjendas ka tolmukoguja.
    Suurem muutus robottolmuimejate maastikul toimus 2010. aastal, kui ilmavalgust nägi Ameerika tootearendajate loodud revolutsiooniline toode Neato, mida Homeyard 2012. aastast ka Eesti turul müüma hakkas. Ametivendadest erineb see oma navigatsioonisüsteemi poolest. Kuni viimase ajani käisid robottolmuimejad toas ringi Browni osakeste liikumise skeemis. Viimased Neato mudelid aga kaardistavad toas oma asukoha ega vaja eraldi majakaid, et majapidamises teistesse tubadesse koristama suunduda.
    Tõhusaks tolmuimemiseks just suurepinnaliselt elamisruumilt pakub lahendust Euroopa suurima, Itaalia päritolu tootja Aertecnica kesktolmuimejaid maale toov ettevõte OÜ Beam Baltic. Kesktolmuimejasüsteem transpordib kogu mustuse ja tolmuosakesed diskreetselt tehno­ruumis asuvasse seadmesse, mis väljutab filtreeritud õhu väliskeskkonda. Sellega saavutatakse tervislik elamiskeskkond, mis on vaba mikroosakestest ja allergeenidest.
    “Kui on kindel soov paigaldada kesktolmuimeja, võiks see olla juba projekti sisse kirjutatud, kuna torustik paigaldatakse peamiselt seinte sisse ja põranda alla,” räägib Beam Baltic OÜ tootejuht Taavi Tuur. Torustiku saab ka juba valmisehitatud või renoveeritavasse majja lisada, kuid siis on paigaldamislahendused keerukamad. Küll aga võib torustiku olemasolul seadme ja selle juurde kuuluvad tarvikud ka hiljem soetada.
    Kesktolmuimejate puhul on miinuseks voolik, mis vajab paigutusruumi. Aertecnica tehas pakub selleks puhuks Euroopas ainulaadset lahendust, mida sel aastal ka Eestis propageerima hakatakse – vooliku n-ö ärapeitmist torustiku enda sisse. Tekstiiliga kaetud voolik tõmbub ise pärast koristamise lõpetamist vaakumi abil torustikku peitu.
    Kodutöö enne kodumasina ostu. Kui plaanis on kodutehnika uuendused, peaks eelnevalt ise oma vajadused ja harjumused läbi mõtlema. “Sama oluline on sattuda õige müüja juurde, kes oskab lahti seletada kodumasina võimalused ja ka puudused,” räägib Margus Peetris. Kindlasti tuleks hoiduda müüjatest, kes soovitavad kodumasinat ilma teie vajadustega tutvumata.
    Ka Alari Ilves soovitab enne seadme ostmist endale valdkonna võimalikult selgeks teha. “Ei saa olla ekspert igas asjas ega tihti usaldada ka kindlat brändi, sest bränd ise ei anna alati korraliku toote garantiid. Tuntud asi võib küll kaua turul olla, aga kui otsime kaasaegset tehnoloogiat, siis tuleb ringi vaadata ja uurida,” kinnitab ta.
    Tehnoloogia arenedes on elu mugavaks tehtud – ise peab vaid leidma endale sobiva lahenduse. Sellist, mis sobiks kõikidesse tingimustesse, kodumasinatootjatel pakkuda ei ole. Seega tuleb lähtuda pere vajadustest, harjumustest ja majanduslikest võimalustest.
     
    Tasub teada
    Robottolmuimeja Neato Signature Pro
    Efektiivsest liikumisest säästetud energia on suunatud imemisvõimsusesse, olles kõige suurema imemisjõuga robottolmuimeja.
    Plussid+ Navigeerimissüsteem kaardistab enda asukoha ruumis ning liigub süstemaatiliselt.+ Uuendatav tarkvara – klient saab ise roboti arvutiga ühendada ning selle tarkvara alla laadida ja uuendada vastavalt vajadusele.+ Suudab ronida 1,8 cm kõrgusele pinnale (lävepakk või paksem vaip).
    Miinused- Võib aeg-ajalt mööbli vahele kinni jääda.- Ei pääse alati kõikidesse nurkadesse ja seinaäärtesse koristama.- Trepist üles-alla ei sõida, seadet peab tõstma.
    Hind u 500 eurotVaata lisaks www.homeyard.ee
    Kesktolmuimeja
    Kesktolmuimeja süsteem koosneb keskseadmest, majja paigaldatud torustikust ja tõmbepesadest, 8–12 m pikkusest tõmbevoolikust ja otsikute komplektist.
    Plussid+ Tervislik – õhku ei puhuta tuppa tagasi. Hea lahendus tolmuallergiaga inimestele.+ Mugav – puudub vajadus tassida rasket tolmuimejat.+ Vaikne – toas ei ole koristamise ajal kuulda mingit müra.
    Miinused- Olemasolevasse või renoveeritavasse elamusse keerulisem ja kallim paigaldada.- Pika vooliku puhul peab leidma sellele hoiustamiskoha.
    Hind Kogu süsteemi hind keskmiselt 1000 eurot.Vaata lisaks www.kesktolmuimeja.ee
    Kuivati SteamSystem
    SteamSystemi soojuspumbaga kuivati eemaldab kortse ja värskendab riideid auruga.
    Plussid+ Soojuspumbaga kuivati ei kasuta kuuma ja niiske õhu jahu­tamiseks välisõhku.+ Aurukogust saab reguleerida.+ Aurufunktsioon eemaldab nt kostüümidel ja ülikonna pintsakutel või pükstel istumisest tekkinud kortsud.+ Värskendab hoiustatud hooajariideid, vähendab keemilise puhastuse vajadust ja tuulutamisvajadust värskes õhus.+ Vajab töötamiseks vaid elektrienergiat.
    Miinused- Ei eemalda tugevatoimelisi lõhnaõlisid
    Hind 900–1000 eurotVaata lisaks www.electrolux.ee
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
SEB kolme kuu kasum kahanes 31 miljoni euroni
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.
Saksamaa kubiseb Vene ja Hiina spioonidest Värske Globaalne briifing
Berliini “kolmanda tee” tõetund. Lisaks: grusiinid ja ungarlased võitlevad putinistide vastu, maailm võidurelvastub ja TikTok saab päitsed pähe.
Berliini “kolmanda tee” tõetund. Lisaks: grusiinid ja ungarlased võitlevad putinistide vastu, maailm võidurelvastub ja TikTok saab päitsed pähe.