Mt. Gox toob välja bitcoini nõrkused

03. märts 2014, 00:00

Reedel saabus märgilise tähtsusega sündmus bitcoini ja teiste virtuaalvaluutade jaoks. Maailma suurim bitcoini kauplemiskeskkond Mt. Gox palus Tokyos kohtult pankrotikaitset.

Juhatuse esimees Mark Karples, kes tavaliselt kannab T-särki, oli riietatud ülikonda. Ta vabandas pressikonverentsil jaapani keeles ettevõtte kokkuvajumise eest, süüdistades süsteemi nõrkust.

Kurjad investorid otsivad vastuseid küsimustele, mis on juhtunud nende raha ja bitcoinidega. Ettevõtte krahh on raputanud virtuaalvaluutade maailma. Mt. Gox kustutas teisipäeval veebilehe, olles juba varem külmutanud väljamaksed terve rea tehniliste probleemide tõttu.

Miljoneid võlgu. Kauplemiskeskkonnal on kohustusi 6,5 miljardit jeeni (46 mln eurot) ja vara 3,84 miljardit jeeni. Ettevõttel oli 127 000 kreeditori, kellest vaid tuhatkond olid jaapanlased. Jaapani aserahandusminister Jiro Aichi ütles, et bitcoini regulatsioon ja järelevalve tuleks kehtestada üleilmselt, et vältida auke. “Juriidilisest aspektist võttes saab Jaapani seaduste alusel münte ja paberraha emiteerida vaid Jaapani keskpank,” ütles ta. “Kõik, mida saan öelda bitcoini kohta, on see, et tegemist ei ole valuutaga.”

Jaapani finantsinspektsioon ja rahandusministeerium ütlesid Reutersile, et bitcoin ei lange nende vastutusalasse. Jaapani keskpank teatas, et uurib bitcoini fenomeni. Keskpanga juht Haruhiko Kuroda nimetas bitcoini “huvitavaks”.

Bitcoini asutustele tuleks kehtestada pankadele kehtivad reeglid. Mt. Goxi kurba lugu lugedes tuleb tõdeda, et  firma saatus oleks võinud minna teisiti. Ettevõte oleks pidanud keskpangalt tegevuslitsentsi taotlema ja finantsinspektsioon oleks pidanud firma üle järelevalvet pidama. Lisaks pidanuks ettevõttel olema selge likviidsuse-, tururiski ja ka operatsioonilise riski  (sealhulgas IT-riskide) juhtimine, nagu pankades. Ka peaks neil ettevõtetel olema sissemakstud suur kapital. Ka rahapesuvastased reeglid peaksid olema kohustuslikud.

Aga siis kaoks ka bitcoini ilu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    02. March 2014, 17:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing