Investorid ostavad laenatud raha eest

04. märts 2014, 00:00

Aktsiaindeksid USAs on kerkinud uutesse kõrgustesse, aga üha rohkem investoreid ostab aktsiaid laenurahaga. Suured panused meenutavad üha rohkem õnnemängu.

Aktsiaindeks S&P 500 sulgus eelmisel nädalal rekordkõrgel 1859,45 punktil. New Yorgi börsi (NYSE) andmetel laenasid investorid jaanuaris rekordiliselt palju raha, et aktsiaid osta. Varem on sellised märgid viidanud lähenevale karu­turule ja on seetõttu halvaendelised.

NYSE teatel on investorid laenanud 451 miljardit dollarit, mis on 20 protsenti rohkem kui eelmisel aastal ja 70 miljardit rohkem kui aastal 2007 enne suurt börsilangust. Viis aastat tagasi, 2009. aastal, laenasid investorid 173 miljardit dollarit.

“See on kollane hoiatuslipp. Turg võib praeguselt tasemelt kõrgemale liikuda,” ütles Edward ­Jonesi investeerimisstrateeg Kate Warne Financial Timesile. “Tavaliselt saab head tootlust pullituru viimastes etappides.”

Majanduskasv aitaks. Investorid on nõus USA aktsiaturgudele rohkem panustama, kuna oodatakse, et Ühendriikide majandus kasvab kevadel võrreldes praegusega tunduvalt kiiremini.

Jaanuaris võtsid USA aktsiaindeksid suuna alla, kuna Ühendriikidest tulid nõrgad majandusnäitajad ja investorid põgenesid arenevatelt turgudelt.

Halyard Asset Managementi juht Steven Boyd ütles, et kui majanduskasv tõuseb tagasi 3 protsendini, võib S&P 500 veel rohkem tõusta. Tema arvates on laenurahaga aktsiate ostmine märk sellest, et investorite kindlustunne on kasvanud ja ollakse valmis panustama aktsiate edasisele tõusule.

Pärast eelmise aasta 30protsendilist tõusu on enamik analüütikutest kindel, et S&P 500 liigub ka tänavu tõusujoones, vaatamata Föderaal­reservi stiimulprogrammi vähendamisele.

Alates 2009. aasta märtsist on S&P 500 indeks tõusnud 200 protsenti, kui arvestada dividenditulu reinvesteerimist. Ralli juures on kõige rohkem küsimusi tekitanud suhtlusvõrgustike aktsiaid, kuna neid peetakse liiga kalliks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. March 2014, 19:15
Otsi:

Ava täpsem otsing