Briti valitsus meelitab Eesti idufirmasid Londonisse

Mari Mets 04. märts 2014, 18:34

Suurbritannia kultuur on muutunud üha ettevõtja-sõbralikumaks ning tärkavate Aasia start-up-turgude kõrval ei saa kuningriiklased loorberitele puhkama jääda ning vaid oma ettevõtjatele loota, ütles  idufirmade käimatõmbaja Andrew Humphries.

Tallinnas esinenud rahvusvahelise ettevõtjate programmi (Global Entrepreneur Programme) mentor ja kogenud idufirmade käimatõmbaja Andrew Humphries ütles, et britid on asunud ise Baltikumi idufirmasid niigi start-up-Meka staatuses Londonisse meelitama.

Humphries külastas täna Tallinna Ühendkuningriigi riikliku äriarendusagentuuri (UK Trade & Investment) ringreisi käigus, eesmärgiga riisuda siit kohalike tärkavate idufirmade koorekihi väärtuslikud kontaktid ning pöörata nad Londoni-usku, et meelitada ettevõtteid võimalikult varajases faasis Ühendkuningriiki. Eesti start-up-kogukonna eestvedajate meelest oleks kohalike idufirmade aegsasti Ühendkuningriiki kolimine täiesti win-win-olukord.

Oma ärimeestest ei piisa

 "Meelitada inimesi ükskõik mis eesmärgil oma kodumaalt võõrasse riiki elama on keeruline ülesanne. Aga start-up'ide Suurbritanniasse kutsumine on teadlik tegevus, sest me teame, mis meil pakkuda on. Me võimaldame neile suurt turgu, kiiret kaasaminekut uudsete tehnoloogiatega ning äri vaatevinklist väravat kogu ülejäänud maailma," rääkis Humphries.

Tema sõnul on muutunud Suurbritannia kultuur üha ettevõtja-sõbralikumaks ning uutele idufirmadele jagub seal alati ruumi. Ta selgitas, et üha enam ülikoolilõpetajaid ei suundu mitte reatööle investeerimispanka või teadusesse, vaid nad loovad oma start-up'i.

Rebimine Aasiaga

 "Need on ettevõtlikud inimesed, kes loovad uusi töökohti ning rikkust. Sellistele inimestele ootame me alati ka välismaalt lisa. Briti valitsus on saanud aga aru, et me ei saa uue rikkuse loomisel loota vaid enda kodanikele. Seega püüame meelitada endi sekka talente üle maailma, et säilitada oma rahvusvahelist konkurentsivõimet. Kui mõelda suure rahvaarvuga riikidele nagu Brasiilia, Hiina, Indoneesia või Malaisia, siis seal elab väga-väga palju inimesi, kes kõik tahavad pirukast oma osa saada, lääne maailm ei saa loorberitele puhkama jääda," ütles Humphries.

Arengufondi tegevjuhi Pirko Konsa sõnul ei peaks Eesti kindlasti oma potentsiaalikate ettevõtete pärast ärakolimishirmu tundma, sest enamus Eestist lahkunud idufirmasid hoiab sidet ka Eestiga ning nad jätkavad sageli siin oma arendustegevust. "See on ainult hea, kui start-up'id leiavad võimalikult varakult üles oma õiged kliendid suurel turul. Need, kes peavad kolima, teevad seda niikuinii. Ettevõtjad teevad ikka ratsionaalseid otsuseid," sõnas Konsa.

Ka Eesti start-up-kogukonna arendaja Andrus Oks Smartcapist nõustus, et isegi seemneinvesteeringute faasis Eestist lahkunud ettevõtted tekitavad reeglina omale Eestiga mingisuguse ühenduse. "Rahvusvaheline võrgustatus on eriti oluline tehnoloogia-start-up'ide jaoks ning just skaleerimise jaoks on Suurbritannia üks paremaid kohti. Eestil ongi vaja seda, et meil tekiks rahvusvahelisi ettevõtteid. Kui esimene pingutus siin ära teha, jääb sellest Eestisse kindlasti mingi positiivne jälg maha, olenemata, millisesse maailma riiki ettevõte edasi kolib," sõnas ta.


 

Mis on mis

UK Trade & Investment (UKTI)
- Briti valitsuse äriarendusagentuur, mis pakub välisfirmadele tasuta nõustamist ja tuge, kui viimased soovivad investeerida või kolida Ühendkuningriiki
- Neil on eraldi rahvusvaheline ettevõtjate programm (Global Entrepreneur Programme), mis võimaldab varases faasis ettevõtetel üle kogu maailma Ühendkuningriigis oma toodangut skaleerima asuda
- 2004. aastal loodud programm on pannud viimase nelja aasta jooksul aluse 250 rahvusvaheliselt edukaks saanud ettevõttele e-tervise, tarkvaraarenduse, nanotehnoloogia, küberturvalisuse, digitaalmeedia jt valdkondades
- Nelja aasta jooksul on loonud need idufirmad üle 2000 töökoha ning kaasanud üle miljardi dollari investorite raha

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. March 2014, 18:34
Otsi:

Ava täpsem otsing