Araabia riigid kutsusid saadikud tagasi

06. märts 2014, 00:00

Eile teatasid Araabia Ühend­emiraadid, Bahrein ja Saudi Araabia, et kutsuvad saadikud Katarist tagasi, kuna riik sekkub nende siseasjadesse. Katari börs reageeris sellele langusega.

Katari süüdistatakse selles, et riik pole suutnud pidada kinni kolm kuud tagasi allkirjastatud kokkuleppest mitte sekkuda teiste riikide sise­asjadesse. Kokkuleppe järgi ei tohi toetada ühtegi riiki, kes ähvardab Pärsia lahe Araabia riikide koostöönõukogu riike, nende kodanikke ja stabiilsust. “See peab olema seotud Katari jätkuva toetusega Moslemi Vennaskonnale,” ütles Bloombergile Dubais asuva Near East and ­Gulf Military Analysisi uurimistööde juht Theodore Karasik.

Katari börs langes eile 2,3 protsenti. Dubai börsiindeks kukkus päevasiseselt 0,9 protsenti, kuid sulgus 0,1 protsenti miinuses.

LHV:  Katar toetab Moslemi Vennaskonda. LHV Pärsia Lahe Fondi fondijuhi Joel Kukemelki sõnul ei mõjuta saadikute tagasikutsumine regiooni kiiret majandusarengut. “Katar on Moslemi Vennaskonna toetaja, teised GCC riigid on sellele vastu. Pärast Moslemi Vennaskonna kukutamist Egiptuses loobus Katar Egiptuse rahalisest toetamisest ja riigi rahaline abistamine jäi teiste riikide kanda,” lausus ta.

Kukemelk ütles, et GCC riigid on proovinud Katari panna loobuma Moslemi Vennaskonna toetamisest välisriikides, sest näevad selles ohtu regiooni turvalisusele ja stabiilsusele. ­“Saudi Araabia, AÜE ja Bahreini liigutus ehk suur­saadikute Katarist tagasikutsumine on järgmine samm selles veenmisprotsessis,” ütles Kukemelk. Ta lisas, et kuigi sündmuste selline areng on regioonile lühiajaliselt negatiivne, on raske uskuda, et see vähendaks GCC riikide omavahelisi integreerumisprotsesse või mõjuks negatiivselt regiooni kiirele majandusarengule, mida viimastel aastatel on näha saanud.

GCC on Pärsia lahe koostöönõukogu, kuhu kuuluvad Bahrein, Kuveit, Omaan, Katar, Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraadid. Katari välisministeerium keeldus Bloombergile kommentaare andmast.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. March 2014, 19:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing