FEDi stiimuli tagajärgi ei oska ette aimata

07. märts 2014, 00:00

Philadelphia Föderaalreservi president Charles Plosser on väga mures, millised on USA keskpanga võlakirjade ostmise programmi tagajärjed.

Plosseri sõnul kannatavad Ameerika Ühendriigid endiselt majanduslanguse mõjude käes ega pruugi enam kunagi saavutada eelneval tasemel majanduskasvu. Tema arvates ei peakski püüdma minevikus saavutatud kasvumäärasid, kuna selleks võib minna väga kaua aastaid.

USA neljanda kvartali SKP kasvas võrreldes 2012. aasta neljanda kvartaliga 2,4 protsenti. Plosseri sõnul on Ameerika üsna lähedal oma stabiilsele kasvumäärale ja see tähendab, et kasv ei pruugi enam kunagi naasta sinna, kus see oli enne majanduskriisi.

Lisaks majanduskasvule on Plosser mures Föderaalreservi ulatusliku majandusstiimuli pärast. Alates 2008. aastast on Föderaalreserv ostnud kokku mitme triljoni väärtuses võlakirju. Praegune võlakirjade ostmise programm on 65 miljardit dollarit kuus.

Teadmatus on suur. “Ma olen väga mures tahtmatute tagajärgede pärast, milleni see kõik võib viia. Meil on seda väga keeruline teada, sest me pole kunagi varem midagi sellist teinud,” ütles Plosser.

Ta lisas, et lisalikviidsuse piiramine maailmamajanduses saab olema paras väljakutse. “Mõnikord on nii, et kui sul pole plaani B, ei ole sul ühtegi plaani,” hoiatas ta.

Finantskriisi ajal järgisid paljud suured keskpangad, näiteks Inglise, Euroopa ja Jaapani keskpank, Föderaalreservi eeskuju, langetades intressimäärad rekordmadalale ning süstides finantssüsteemi rohkem raha. Plosseri sõnul on keskpankadele pandud palju ebarealistlikke ootusi. “Me (keskpangad) ei ole imeravim ega hõbekuul,” lisas ta.

Viimastel kuudel on Föderaalreserv hakanud oma igakuise võlakirjade ostmise programmi mahtu vähendama ja see on pannud arenevate turgude valuutakursid langema.

Investorid, kes varem otsisid arenevatest turgudest kõrgemat tootlust, on nüüd Ameerikasse pöördunud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. March 2014, 19:18
    Otsi:

    Ava täpsem otsing