Puhkepäev. Rusudeks purunev muusika

07. märts 2014, 00:00

ERSO sarja “Maestro” kolmas kontsert on vene helilooja-müstiku Aleksandr Skrjabini loomingust ning kannab nimetust “Jumalik poeem” seal ettekandele tuleva põhiteose III sümfoonia ehk “Jumaliku poeemi” järgi.

Aleksandr Skrjabin (1872–1915) oli üks neist romantikuist, kes igatses parema maailma järele ning uskus, et kunst on võimeline muutma inimesi ja selle kaudu kogu maailma. Maailma ümberkorraldamise ja muutmise juures kandis Skrjabini arvates põhiraskust inimese tahe – muusikas kõlavad need jõuliste   trompetihüüdude ning täiskõlaliste orkestriakordidena.

Inimene kui jumal. Kolmanda sümfoonia (1904) pealkiri “Jumalik poeem” viitab teose üldisele programmile, oma pealkirjad on ka igal osal: Võitlus – Naudingud – Jumalik mäng. Epiteedi “jumalik” all mõistab Skrjabin kunstniku loomingulist “mina”, millele annab kinnitust lause, mis teose loomise ajal ilmus Skrjabini märkmevihikusse: “Jumal, kes tahab, et teda kummardatakse, ei ole Jumal.” Skrjabini Jumalaks on inimene ise, temas peituv loov alge.

Kolmas sümfoonia ise on muusikaline jutustus sellest teest, mida mööda sümfoonia kangelane kõigi oma püüdlustega helge ideaali poole liigub. Sümfoonia osad järgnevad üksteisele vahetult – sümfoonia on üks suur tervik.

Helilooja suvilanaaber poeet Boriss Pasternak on meenutanud komponeerimisprotsessi, mis naabersuvila klaverilt kostus: “Jumal küll, milline oli see muusika! See purunes rusudeks ja varises laviinidena kokku nagu suurtükitule all olev linn. Ja need rusud ja tükid rullusid omakorda kokku ja ärkasid uuesti ellu. See muusika oli hullumeelsuseni läbi mõeldud ja läbi töötatud. See oli peadpööritavalt uus muusika – samamoodi uus, nagu saab igal aastal uueks värskes rüüs mets...”

Esimesed katsetused. Kontserdi esimeses pooles kõlab aga helilooja varasem looming: esimene orkestriminiatuur “R?verie” (Unistused) ja tema ainuke instrumentaalkontsert Klaverikontsert. Helilooja kirjutas selle 24aastasena vaid paari päevaga 1896. aasta sügisel, kuid orkestratsiooniga jõudis valmis alles järgmise aasta maiks. Nooruses Vene Chopiniks nimetatud Skrjabini Klaverikontserdis on kuulda kuulsa Poola helilooja ja Skrjabini suure iidoli mõjutusi.

Skrjabini Klaverikontserdis on solistiks Vene pianist Konstantin Lifschitz, keda tänu tema jõulisele interpretatsioonile on New York Timesis võrreldud isegi omaaegse iidoli Glenn Gouldiga. Dirigent on Aleksandr Veder­nikov.

 

Klassika

 • “Jumalik poeem”

7. märtsil kl 19 Estonia kontserdisaalis
Piletid: 15–20 eurot
www.erso.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  06. March 2014, 15:32
  Otsi:

  Ava täpsem otsing