Hiinas üllatavalt kasin väliskaubandus

11. märts 2014, 00:00

Hiina eksport tegi suurima ­kukkumise pärast 2009. aastat. See valmistas paraja üllatuse.

Hiina eksport kukkus veebruaris ootamatult 18,1%, vahendas Bloomberg. Analüütikud ootasid ekspordi 7,5% suurust kasvu. Hiina väliskaubandus jäi veebruaris puudujääki. Import kasvas veebruaris aastaga 10,1% ja see tõi kaasa 23 miljardi dollarilise kuise väliskaubanduspuudujäägi. See on kahe aasta suurim defitsiit.

Ka Hiina tehaseväravahinnad näitavad märke  deflatsioonist. Tootjahinnad tegid suurima languse alates juulist, vähenedes 2%. Hiinas on tootja­hindade pikim langus alates 1999. aastast.

Statistikas võib segadus tekkida ka Hiina kalendri aastavahetuspühade pärast. Möödunud aasta väliskaubandusnumbrid olid tehislikult üles aetud, sest esitati võltsarveid, vahendas Bloomberg.

Hiina tarbijahinnad tõusid veebruaris aastaga 2%, mis on 13 kuu väikseim hinnatõus.

Nagu rikki läinud plaat. USA suurpank meenutab oma Hiina aktsiasoovitustega rikki läinud grammofoniplaati, mis on jäänud kordama: “Ostke Hiina aktsiaid!” Aktsiaid soovitatakse sellepärast, et Hiina ettevõtete väärtustasemed võrdlusgrupi suhtes on muutunud aastakümne madalamaks, vahendas Bloomberg.

“Arvestades, et aktsiahinnad tegid korrektsiooni, ja arvestades, kus on väärtustasemed, arvame, et riski-tulu vaatepunktist võime ­Hiina aktsiaid soovitada,” kirjutas Goldman Sachsi strateeg Kinger Lau.

Lau prognoosis, et Hang Sengi Hiina ettevõtete allindeks tõuseb 12 kuuga 12 000 punktile ehk 24%, võrreldes läinud nädala sulgemishindadega. Detsembris oli analüüsimaja veel optimistlikum, oodates, et 2014. aasta lõpuks tõuseb ­indeks 13 600 punktile.

Tänavu on Hiina aktsiad kukkunud Hongkongis 10 protsenti. Tööstusnäitajad viitavad majanduse aeglustumisele ning kardetakse, et esimese pääsukese ehk 7. märtsil aset leidnud Hiina esimese ette­võtte (Chaori) maksejõuetusele tuleb lisa, kuna ettevõtetel on raskusi laenude tagasimaksmisega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    10. March 2014, 19:32
    Otsi:

    Ava täpsem otsing