Äripäev esitas valeväiteid

12. märts 2014, 00:00

21. veebruari Äripäevas lk 4-5 ilmunud Bakuu-afääri artiklis “Raha käänuline teekond” on esitatud ebaõigeid faktiväiteid.

Lugu illustreerivate Tõnis Haaveli ja Harles Liivi fotode juures on kasutatud teksti: “Bulgaarias ühist äri ajanud Harles Liivile ja Tõnis Haavelile kuulunud ettevõttesse liikus osa investorite raha”.

Eeltoodud väide pole tõene. Äripäev on esitanud väite tegelikke asjaolusid välja selgitamata. Investorite raha ei ole liikunud osaliselt Harles Liivile ja Tõnis Haavelile kuulunud ettevõttesse.

Veel eksimusi. Sama loo juures skeemis näidatud kastis Daria Invest on esitatud väide: “(OÜ) Roselinkilt saadud raha kasutasid Harles Liiv ja Tõnis Haavel oma Bulgaaria-äris”.

Skeemis näidatud kastis Delta Constructions EOOD on märgitud, et “(See firma) kuulus Harles Liivile ja Tõnis Haavelile”.

Eeltoodud faktiväited on ebaõiged. Faktide tõesust ei ole kontrollitud, samuti ei ole antud allakirjutanule võimalust kommentaaride esitamiseks, kuigi Eesti ajakirjanduseetika koodeksi punkt 5.1. seda nõuab: “Kui kellegi kohta avaldatakse tõsiseid süüdistusi, tuleks talle võimaluse korral pakkuda kommentaari võimalust samas numbris või saates.”

Osaühingult Roselink saadud raha ei ole Harles Liiv ja Tõnis Haavel kasutanud oma Bulgaaria-äris ning Delta Constructions EOOD ei kuulunud ja ei kuulu Harles Liivile ja Tõnis Haavelile.

Toimetuse selgitus:

Avaldatud skeemlugu tugines Bakuu-afääri kohtuasja raames uuritud tõenditele nagu ütlused, lepingud, raha liikumist kinnitavad kontode vaatlused, registri- ja õiguskaitseasutuste andmed jm.  Bulgaaria äriregistri andmetel oli Delta Construction (skeemis Constructions) EOOD omanik kuni 2009. aasta veebruarini Delta Imoti Group AD. Delta Imoti Groupi omanikud Bulgaaria äriregistrist puuduvad, kuid ettevõtte nõukogu liikmena on asutamisel märgitud ka Tõnis Haavel ja Harles Liiv, kes mõlemad on registri andmeil nõukogus siiani.

Äripäeva käsutuses olev dokument näitab, et Delta Imoti Groupist 75% kuulus 10.10.2008 seisuga Tõnis Haaveli ja Harles Liivi ette­võtete omanduses olnud Eesti ettevõttele Adler Immobilien OÜ.

Harles Liivile kuulunud ­Daria Invest OÜ ja Bulgaaria ettevõtte Delta Construction vahel sõlmiti finantskrediidi leping 2007 ­augustis ja lepingu tähtaeg oli 2010. aasta lõpp. Kohtuasja tõendite järgi liikus selle lepingu alusel Bulgaaria ettevõttesse 470 000 eurot Bakuu-projekti investoritelt kogutud raha.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. March 2014, 18:55
Otsi:

Ava täpsem otsing