FOTOD: Sisustaja kodukonkursi võitja

Elen Luht, Rivo Sarapik 12. märts 2014, 13:53

Väljast väike, seest õhuline, südamlik ja siiralt reisihimuline on kodu Nõmmel, mis võitis Äripäeva sisekujundusajakirja Sisustaja esimese kodukonkursi.

"Sattusime siia majja tänu juhusele, kuid sisse astudes teadsime kohe, et see on õige koht," räägib vaikses Lõuna tänavas asuva maja perenaine Inge Rätsep, kirjutab 17. märtsil ilmuv Äripäeva ajakiri Sisustaja. 

Maja, mis pärit 1960ndatest, oli seitse aastat tagasi väsinud, kitsas ja vajas hädasti remonti. Tuttava arhitekti Priit Roosalu abiga mõeldi välja, kuidas väikesest majast suurele perele kodu teha. Kohe alguses otsustati, et ehitusaegset stiili püütakse järgida nii palju kui võimalik.

Garaaži asemel lisaruum. Näiteks loobuti seetõttu algselt garaažita majale garaaži ehitamisest. Selle asemel tekitati õuele panipaik kiviterrassi alla, kuna tavaline kuur ei tulnud väikesel krundil kõne alla. Küll aga ehitati maja esiküljel pikemaks vintskapp, et ülemisele lastekorrusele ruumi juurde tekitada.

"Kompositsioonilises mõttes oli see hea otsus, kuna nüüd on see maja keskel, enne jäi ta ühe külje peale," jutustab Inge ja mainib kahjutundega vintskapil esialgu olnud iseloomukat ümmargust akent, mis oli aga liiga halvas seisus, et seda säilitada. Selle asemel toodi ümmargune aken välisuksele, et kaotust tasa teha.

Majas võeti ette suuremad lammutus- ja ehitustööd. Alumisel korrusel lõhuti välja üleliigsed vaheseinad, uksed ja pisikesed koridorid. Ülemine korrus ehitati välja kuni pööninguni, et lastele võimalikult palju magamis- ja mänguruumi luua. Pime ja urgu meenutav keldrikorrus sai avara vormi sauna-pesuruumide ja toasuuruse garderoobi näol.

"Mõned külalised on öelnud, et issand kui väike maja väljast paistab, aga seest nii suur," muigab Inge ning lisab, et selle efekti tekitab kindlasti ka võimalikult vähese mööbli kasutamine. Esikus oleva kinniehitatud trepi asemele leiti Artika trepimeistrite abiga õhuline lahendus, mis samuti annab avarusse oma panuse.

Kirg kunsti ja detailide vastu. Avarat elutuba, mida ühest küljest laiendab köögiosa, teisest küljest läbipaistev veranda, kaunistab päevavalgus hommikust õhtuni. Huvitav on asjaolu, et akende ees pole ühtegi kardinat. Inge ütleb, et tavalised külgkardinad talle ei meeldigi. Ta on ka väga rahul majja paigaldatud Viking Window akendega, mida oleks lausa kahju varjata. Pealegi pole tema sõnul kedagi neile akendesse vaatamas ning uskmatute kõledusejutu lükkab ta ümber kaunitele India vaipadele osutades.

Peale elutoa vaipade on reisidelt toodud hulk kodus leiduvaid väiksemaid ja suuremaid detaile. Seljakotis reisisid Singapurist koju kaasa aknalaual seisev hobuse kuju ja köögiseinal rippuvad riisi serveerimise lusikad, Marokost trumm ja musta värvi villane vaip, Austraaliast vihmapill, Kambodžast Buddha kuju. Keldrikorrusel sauna eesruumis on isegi üks Läti vanakraamiturult ostetud kapp, mis ise korda tehti ja mis nüüd mõningaid reisileidusid ja vanakraamituru aardeid hoiustab.

Kired tasakaalukalt välja mängitud. Reisimist ja põnevate esemete leidmist naudivad selle kodu elanikud väga, peale selle on neil kirg kunsti vastu. "Pigem on vaja end tagasi hoida," nendib Inge kahetsedes, et pole piisavalt seinapinda, kuhu kunsti panna. Praegu on alumise korruse seintel koha leidnud näiteks Alice Kase meesakt, sõber Martin Saare maalid, Martin Lazarevi foto, Olav Marani natüürmort, endise kodu pööningult leitud vanema põlve tundmatu kunstniku lillemaal. Teisel korrusel on laste tubades muu hulgas ka Navitrolla ja laste endi kunstikoolis tehtud pildid.

Kodu üldmulje ei paista seejuures kuidagi leidudega kuhjatud. Esimese korruse ühtlaselt tagasihoidlikud seinatoonid aitavad kaasa õhulise tunnetuse tekkele. "Siia teisiti ei sobikski, nii on hea rahulik," ütleb Inge väikese naerusädemega ja põhjendab, et väikeses ruumis ei saagi rõhutada värve, vaid pigem valitud detaile.

Piiripealne segastiil. Kodu üldist stiili on püütud hoida majaga kooskõlas. "Oleme siin piiri peal, natuke on vana 1960ndate šikki - ise kujutame vähemalt nii ette - ja siis on moodsam joon sees," räägib Inge. Verandal seisab näiteks ruudulise kattega 1960ndate stiilis tugitool. "Aga see on uus ost siitsamast Eestist," märgib ta lõbustatult ja lisab, et suvel päikeseliste ilmadega on selles võrratu raamatuid lugeda.

Mitte päris tavalise kujuga diivan on kaasa toodud eelmisest elamisest, kuid sobib elutuppa kui valatult. Artemide põranda- ja laevalgustite disainiklassika seob elutoa ja veranda moodsalt üheks, konkureerimata sealjuures põneva köögiosaga.

Lambi kojootmine kui taaravedu. Pilgupüüdjaiks köögis on Eamesi disaintoolid ning pudeleist laevalgusti, mida täiendavad puiduspoonilt sobituvad köögikapid ja söögilaud. Ülemiste köögikappide kreemjasvalge õrnalt läikiv pind toob aga sumedalt esile tumepunase seinavärvi, mida on rohke valge taustal täpselt parasjagu.  

Köögi laevalgusti kohta küsitakse tihti, kas see on ise tehtud. Tegelikult pärineb see Homearti poest. Inge naerab, et selle kojutoomine oli kui taaravedu, sest poest anti lambiga kaasa mitu paberkotitäit pudeleid.

Nutikas kapiasendaja. Tonaalsuselt ja stiililt elutoa sarnases magamistoas on voodi taha ehitatud nutikas riidekapiasendus. Seina taga on kummaltki voodipoolelt pääsetav riidepuu, kuhu saab paigutada oma igapäevarõivad. Voodi peatsis paistavad Artemide valgustid, laes on India valgusti, mis pärineb Universaal Universumist ning põrandal kaks sõbra toodud Afganistani vaipa. "Meile väga meeldivad kõnekad detailid, samas ei suudaks teha tervet kodu selliseks," mõtiskleb Inge. Magamistuba on ka ainus tuba, kus on akna ees kardinad.

Keldriruumides asuvad paekiviseintega saunaruum-vannituba. Põneva seina võimaluse pakkus siin ennegi olnud paekivivundament, millest otsustati paar seina lahti jätta. Paekivi juures mõjub eriti šikilt suur kookonikujuline vann. Suur kumer kraanikauss kuulub samuti justkui komplekti.

Oma kodu lugu. Kodu sisustades on kaks võimalust, kas võtad sisekujundaja, maksad kõik kinni ja saad professionaalselt valmis asja või teed seda ise, mõtiskleb Inge. "Aga kui teed seda ise, siis on iga asja kohta mingi lugu. Näiteks nipsasjakeste kohta, mis on kuskilt toodud, on oma lugu ja meenutus," ütleb ta. Samas soovitab ta, et nõu tasub küsida alati, samuti võiks võtta aega ajakirjade lappamiseks. 

Ilule mõeldes ei tohi muidugi unustada igapäevast logistikat. "Kuhu sa paned kõik selle kola, mis eluga kaasa tuleb?" küsib ta retooriliselt. Ta on veendunud, et kui nad poleks oma kodu mitu korda läbi joonistanud ega arhitektiga nõu pidanud, ei naudiks ta nii väga hetke, mil saab pärast tööpäeva või lausa mitmenädalast reisi taas oma kodu uksest sisse astuda.

LISALUGU: Hea tunnetusega kodu eksponeerib valitud disaini

Interjööri järgi on tunda, et omanikul on hea tunnetus toimiva üldpildi suhtes, oskus kuhugi piir tõmmata ja kõikide lemmikute sissetoomise asemel mõni koht teadlikult tagasihoidlikumaks jätta. See loob kunstiteostele ja disaintoodetele aupakliku tausta.

Loreida Hein, sisearhitekt

MIS ON MIS: konkurss "Kodu nagu ajakirjas"

Äripäeva sisekujundusajakirja Sisustaja konkurss.

Konkursi võitja sai Tallinkilt auhinnaks VIP-reisi Helsingi kodumessile ning aastase Äripäeva tellimuse.

Lisaks võitsid messipiletid kahele ja pooleaastase Äripäeva tellimuse Liis Neemla, Piret Pütsepp, Ingrid Evert ning Tõnu Raamets.

Kodukonkursi žüriisse kuulusid sisearhitektid Loreida Hein ja Aet Piel, Tallinki esindaja Anneli Brandt, Äripäeva turundusjuht Annika Urm ja Sisustaja toimetaja Elen Luht.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. March 2014, 10:13

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing