Romet Kreek • 12. märts 2014 kell 12:46

Poola näeb ohtu Saksamaa lembuses Vene gaasi vastu

Venemaa presidendi Vladimir Putini püüe kehtestada ülemvõimu Ukrainas on toonud nähtavale Euroopa energiapoliitika lahknevusjooned, kirjutab Business Week.

See on toonud kaasa erimeelsused naabrite Saksamaa ja Poola vahel.

Poola peaminister Donald Tusk pöördus Saksamaa poole, öeldes, et Saksamaa isu Vene gaasi järele ning soov kasutada rohkem taastuvenergiat kujutab endast ohtu Euroopa julgeolekule ja sõltumatusele. Tusk sõnas, et annab selle sõnumi edasi Saksamaa liidukantslerile Angela Merkelile, kellega nad kohtuvad täna Varssavis.

Saksa-Poola erimeelsused paljastavad laiemat lahkarvamust, mis suunas peaks Euroopa 13 triljoni dollariline majandus pöörduma ja kuidas seda energiaga varustada. Merkel soovib vähendada saastamist ja sulgeb Saksamaa tuumaelektrijaamu, asendades seda Vene gaasi enama tarbimisega. Tusk muretseb rohkem energiajulgeoleku pärast, soovides kasutada enam sütt ja tuumaenergiat.

„Saksamaa ja Poola on paljuski vastandid, mis määravad, milline on tulevikus Euroopa energiaallikate segu,“ ütles poliitilise riski analüüsifirma Eurasia Group enrgeetikadirektor William Pearson. Mõlemal riigil on teiste ELi maade toetus.

Poola soovib kasutada ka rohkem oma kildagaasireserve, mis USA andmetel olevat Euroopa suurimad - 148 triljonit kuupjalga ehk umbes veerand USA omast. Poola on välja andnud sadakond puurimislitsentsi.

Hetkel kuum