Vilja Kiisler • 13. märts 2014 kell 11:37

Ansip tõrjub erakorralisi valimisi

Lahkuv peaminister Andrus Ansip ei pea erakorralisi valimisi heaks mõtteks, sest need seaks tema hinnangul ohtu riigi stabiilsuse.

Äripäev palus täna valitsuse pressikonverentsil kommentaare juhtkirjas väljendatud seisukohale, et kujunenud poliitilises olukorras oleks Eestile parim lahendus erakorralised valimised. "Igale riigile on vaja stabiilsust," sõnas Andrus Ansip. "Korraliste valiimiste rütmi murdmine peab olema väga hästi põhjendatud. Ühed erakorralised valimised, ja kaob see eeldus, et stabiilsus säilib nelja aasta jooksul."

Stabiilsuse kadumise oht on Ansipi sõnul selle pärast halb, et siis hakataks tegema päevapoliitiliselt populaarseid otsuseid. "Seda on mitmes riigis nähtud ja Eestis ma seda näha ei tahaks," lausus Ansip. "Oluline on hoida riiki järjepidevana ja riigikogu töövõimelisena. Et püsiks eeldus, et riigikogu saab töötada neli aastat järjest."

Ansip lisas, et ka majandusprognoose tehakse valimistsüklist lähtudes. "Seda, et valimised ei mõjuta reaalmajandust, seda ei maksaks meil küll arvata," tähendas ta. Reformierakonnal pole tema sõnul põhjust erakorralisi valimisi karta, kuid Eesti jaoks ei tähenda need tema sõnul head. "Üks kord ületad piiri, ja siis eeldatakse, et see on võimalik kogu aeg."

Haridusminister Jaak Aaviksoo (IRL) leidis, et peaministri stabiilsuses passaaž on silmakirjalik ning sellega on raske nõustuda. "Kui otsused on nii langenud, nagu nad on langenud, siis on stabiilsuse taotlusest väga kõva häälega rääkida veidi problemaatiline," märkis ta.

Hetkel kuum