Eesti ei hangi hävituslennukeid

1321-aripaev 13. märts 2014, 15:54

Eesti ei plaani hankida hävituslennukeid ja sel teemal ei ole Saabiga läbirääkimisi peetud, teatas kaitseministeerium.

"Eesti ei kavatse hävituslennukeid hankida ei praegu ega ka nähtavas tulevikus. Praegu kehtib Eesti riigikaitse arengukava 2013-2022, mille prioriteet on kahe täielikult relvastatud ja varustatud jalaväebrigaadi väljaarendamine ning jalaväe lahingumasinate, iseliikuvate suurtükkide ja kolmanda põlvkonna tankitõrjeraketisüsteemide hankimine," teatas kaitseministeeriumi avalike suhete nõunik Artur Jugaste. 

Ta märkis, et iseseisva hävituslennuväe väljaarendamine oleks sedavõrd kallis ja keeruline, et see peataks kõigi teiste väeliikide arengu, sealhulgas riigikaitse arengukava eelnimetatud eesmärkide elluviimise.

Seetõttu on juba ammu langetatud põhimõtteline otsus, et Eesti ei hakka iseseisvalt välja arendama hävituslennuväge, vaid selle võime tagavad meile NATO liitlased.

NATO hävituslennukid on Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi turvanud juba alates 2004. aastast, ning nagu näitas kuue täiendava hävituslennuki F-15 suunamine Leetu, on NATO suuteline õhuturbevõimekust vajadusel ka hüppeliselt suurendama, seisab kaitseministeeriumi teates. Seega ei hakka Eesti iseseisvat hävituslennuväge välja arendama, kuna NATO liikmena pole see meile sisuliselt otstarbekas ega rahaliselt mõistlik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. March 2014, 15:31
Otsi:

Ava täpsem otsing