Nisu on pulliturul

Romet Kreek 13. märts 2014, 11:36

Nisu hind jätkas tõusu spekulatsioonide tõttu, et Ukraina süvenev kriis vähendab teravilja pakkumist. Et nisu hind on põhjast tõusnud üle 20%, on see tõusva trendiga ehk pulliturul, vahendab Bloomberg.

Chicago Board of Trade'il tõusis eile nisu maikuu lepingu hind 0,9%, 6,90 dollarile buššelist. See on kõrgeim hinnatase alates 28. oktoobrist. Jaanuari madaltasemelt 5,515 dollarilt on nisu hind tõusnud 25%.

2014. aastal on nisu hind tõusnud 14%. See on tulnud analüütikutele üllatusena. Goldman Sachs prognoosis, et mulluse 22% kukkumise järel jätkab tänavu nisu hind langust. Seevastu Vene vägede tungimine Ukrainasse pani futuuride hinnad kerkima, kuna kardetakse tarnekatkestusi.

„Turul räägitakse Ukraina olukorrast ja vähem USA ideaalsetest saagitingimustest,“ ütles Commonwealth Bank of Australia toorainestrateeg Luke Mathews. „Eile ostsid spekulatiivsed investorid ja fondid nisu hinna üles.“

Venemaa on maailma suuruselt viies nisu eksportöör ja Ukraina on kuuendal kohal. USA on maailma suurim eksportöör.

Ukraina sadamates on teravilja ekspordiolud tavapärased, kirjutas 11. märtsil UkrAgroConsulti analüütik Liza Maluško.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. March 2014, 11:36
Otsi:

Ava täpsem otsing