Uus-Meremaa tegi intressitõusu otsa lahti

14. märts 2014, 00:00

Esimese arenenud riigina tõstis intressimäära rekordmadalalt üles Uus-Meremaa. Teised arenenud riigid ei pruugi sellesarnaseid samme veel teha, kuna Uus-Meremaa näib majanduse mõttes asuvat teisel planeedil.

“Intressimäär on tarvis tõsta tasemele, kus see ei too enam kaasa lisanõudlust,” ütles Uus-­Meremaa reservpanga juht Graeme Wheeler, olles tõstnud baasintressimäära 0,25 protsendipunkti võrra, 2,75 protsendile. Sellist sammu ­ootasid kõik 15 Bloombergi küsitletud analüütikut. Uus-Meremaa dollar, mida valuutaturul kutsutakse kiwiks, tõusis.

Uus-Meremaa majandust veavad tõusvad piimahinnad, maavärinas kannatanud Christ­churchi ülesehitus ja kümne aasta tugevaim immigratsioon. Tõusvad kinnisvara hinnad suurimas linnas Aucklandis on tekitanud mullikartused ja lisanud inflatsioonilist survet.

Kinnisvarabuum. “Me oleme teisel planeedil,” ütles Bank of New Zealandi analüüsijuht Stephen Toplis. “Uus-Meremaa olukord on fundamentaalselt erinev enamikust arenenud riikidest, kuna toorainete hinnad on rekordkõrguses ja ehitusaktiivsus suur.”

Analüütikud on prognoosinud, et ­Wheeler tõstab baasintressimäära ka kahel järgmisel keskpanga istungil aprillis ja juunis ja siis teeb pausi kuni detsembrini.

Uus-Meremaa dollar tõusis intressiotsuse järel kõrgeimale tasemele alates 1. maist, makstes 85,59 USA senti.

Wheeler ütles, et keskpank tõstab kahe aasta jooksul baasintressimäära umbes 2 protsendipunkti võrra, kuid tempo oleneb majandusandmetest.

Uus-Meremaa majandus kasvab 31. märtsil lõppeval majandusaastal 3,3%, prognoosis keskpank. Detsembris prognoosis pank vaid 2,7% majanduskasvu.

Veebruaris tõusid Uus-Meremaal aastaga eluasemete hinnad 8,2%. Aucklandis, kus elab iga kolmas Uus-Meremaa 4,4 miljonist elanikust, kasvasid eluasemete hinnad 16,9%.

Uus-Meremaa aktsiaturg liigub rekordkõrguses. Eile tõusis aktsiaindeks 0,3%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. March 2014, 19:11
Otsi:

Ava täpsem otsing