Keda mõjutab Ukaina ja Vene kriis?

17. märts 2014, 00:00

Püüdes vaadata oma mätta otsast veidi kaugemale, leiame Skandinaaviast ettevõtteid, kes muretsevad Ukraina ja Venemaa pärast. Kahe maa valuutakursi langus avaldab mõnele Põhjamaa firmale tugevat mõju.

Näiteks on Ukraina grivna ja Vene rubla langus halvasti mõjunud Rootsi kosmeetikafirmale Oriflame Cosmetics. Ettevõtte käibest üle poole tuleb Venemaalt, Ukrainast ja Balti riikidest.

“Valuutakursi muutused mõjutavad meid väga palju. Kahjuks paistab, et kurss langeb poliitiliste sündmuste tõttu veelgi,” nentis Oriflame’i investorsuhete juht Johanna Palm Bloombergile. “Teeb murelikuks, kui meie kaks suuremat turgu on üksteisega konfliktis.”

Palm ütles, et firma püüab olukorraga hakkama saada, ja nentis, et firma on selliste väljakutsetega harjunud, sest tegutseb maades, kus ongi vahel poliitilist ebastabiilusust. “Tegelikult pole see meile uus olukord,” ütles ta.

Oriflame’i aktsia hind on tänavu kukkunud 24%. Aktsia hinna langust on kogenud teisedki piirkonnas tegutsevad Skandinaavia firmad. Näiteks Taani õlletootja Carlsbergi aktsia on langenud 12% – tegemist on Venemaa suurima õlletootjaga.

Grivna on tänavu euro vastu nõrgenenud 17%. Vene rubla on langenud 11%.

Müügisoovitused. Oriflame’i aktsiat analüüsinud 17 analüütikust andis Bloombergi vahendusel müügisoovituse koguni 11. Kolm soovitas aktsiat hoida ja kolm osta. DNB analüütik Haakon Aschehoug ütles, et Oriflame’i suuruselt teisel turul Ukrainas toimuv avaldab aktsiale negatiivset mõju, kuid on raske prognoosida, kui suur on kriisiolukorra mõju ettevõtte kasumile. “Tänavarahutused avaldavad Ukraina tarbijate kulutustele negatiivset mõju. Lisategur on nõrk valuuta,” ütles ta.

Ka Tallinna börsil on langust näha olnud. On see õigustatud? Meil on ju vaid kolm börsiette­võtet, mil on Ukraina või Venemaaga seotud risk – Silvano FG, Baltika ja Premia Foods. Ilmselt mängib Eesti aktsiate liikumises rolli olematu likviidsus. Tahad müüa, liigubki ka hind.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. March 2014, 19:45

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing