Kas sanktsioonid on liiga leebed?

18. märts 2014, 00:00

Krimm on lääneriikide ja Venemaa suhetes kõige tõsisem kriis pärast külma sõda. Ja seni, kuni selline vastasseis jätkub, on analüütikute sõnul turgudel ka kõrgendatud risk olemas.

Pühapäeval toimus Krimmis referendum, kus viimaste valimistulemuste järgi hääletas Venemaaga liitumise poolt 96,77% valimas käinutest. Valimisaktiivsus oli 83,1%. Lääneriigid ja ­Ukraina referendumit ei tunnistanud ning peavad seda seadusevastaseks.

Vaadates esmaspäevast börside reaktsiooni, tuleb tõdeda, et kuigi Venemaale kehtestati sanktsioonid, ei olnud investorid pessimistlikult meelestatud. Vene börsid Micex ja RTS tõusid peaaegu üle 3 protsendi. Üks põhjus võis olla see, et kehtestatavad sanktsioonid olid leebemad, kui arvati. Euroopa Liit kehtestas reisi­keelu ning varade külmutamise nende isikute suhtes, kes vastutavad tegude eest, mis on ohtlikud ­Ukraina julgeolekule. Esialgselt kehtestati keeld 21 isikule. Ameerika Ühendriigid kehtestasid sanktsioonid 11 isikule, kelle seas oli seitse Venemaa valitsusametnikku.

Lääs käitub hambutult? “Praegused mured mitme areneva turu, eriti Hiina ja Ukraina pärast, on juba muutnud selle aasta aktsiatele volatiilseks,” ütles AMP Capitali peaökonomist Shane Oliver CNBC-le.

Analüütikud olid eelnevalt Reutersile öelnud, et turge mõjutab eelkõige see, millised saavad olema Lääne sanktsioonid Venemaa vastu. Analüütikuid tõid ka selle välja, et Euroopa sõltub ­Venemaa gaasist ning Venemaa gaasist saadavatest tuludest. “Turge mõjutaks see, kui Lääs suurendaks Venemaa suhtes finantssanktsioone,” ütles kauplemisfirma IG turustrateeg Evan Lucas. “Praegu käitub Lääs hambutult ning reaktsioon Venemaalt Euroopa varade suhtes näib olevat kiirem ja suurem.”

Ka Euroopa börsid kauplesid eile 0,5–1,5% üleval ning nafta hinnad, mis eelmisel nädalal enne referendumit võtsid suuna üles, langesid ­eile 0,3–1%.

Eile kauples kulla hind 1376 dollaril, mis on peaaegu kuue kuu kõrgeim hind.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    17. March 2014, 18:44
    Otsi:

    Ava täpsem otsing