Fondijuhtide suurim risk on Ukraina

19. märts 2014, 00:00

Fondijuhide hinnangul kujutavad pinged Venemaa ja Ukraina vahel suurimat riski finantsturgude stabiilsusele, selgus värskest uurin­gust.

Bank of America Merrill Lynchi igakuisest fondijuhtide küsitlusest selgus, et 81 protsenti vastanuist peab suurimaks ohuks finantsturgudele geopoliitilist riski Venemaa ja Ukraina vahel. Riskifondide juhid on märtsis maandanud riske sellega, et on vähendanud finantsvõimendust ja aktsiate osakaalu. “Kasvanud pingete tõttu ­Ukrainas usub 81 protsenti fondijuhtidest, et geopoliitiline risk mõjutab finantsturge – seda on üle nelja korra rohkem kui eelmisel kuul,” ­ütles BofA Merrill Lynch Global Researchi peastrateeg Michael Hartnett CNBC-le.

Vähendatud on aktsiate osakaalu. Lisaks geopoliitiliste riskide väljatoomisele selgus uuringust, et fondijuhid on vähendanud ka aktsiate osakaalu, pidades neid liiga kalliks. Praegu peab 12 protsenti fondijuhtidest aktsiaid liiga kalliks. Protsentuaalselt on see kõrgeim pärast 2000. aasta juulit. Samas soovitab Hartnett investoritel vaatamata geopoliitilistele riskidele aktsiaid ­osta. “Kuna ei inflatsioon ega majanduslangus kujuta ohtu, usume, et aktsiate pulliturg pole veel kaugeltki möödas ja investorid peaksid raha riskantsetesse varadesse panema,” ütles ta.

Suurenenud on vaba raha hulk. Suurenenud pinged Venemaa ja lääneriikide vahel Ukraina pärast on investoreid pannud kaitset otsima kullas. Võrreldes näiteks eelmise kuuga on kulla hind tõusnud 3 protsenti, kerkides eile 1366 dollarini. Kullauntsi hind on sel aastal tõudnud 13 protsenti.

Nene fondijuhtide hulk, kes võtavad tava­pärasest väiksema riski, on kasvanud 14 protsendini. Veebruaris oli selliseid fondijuhte 12 protsenti. Vaba raha osakaal portfellides moodustas keskmiselt 4,8 protsenti ning nõudlus erinevate riskikindlustusinstrumentide järele tõusis 22 kuu tippu.

Bank of America Merrill Lynchi küsitluses osales 241 fondijuhti, kes kokku haldavad 465 miljardit euro väärtuses varasid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    18. March 2014, 18:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing