Romet Kreek • 18. märts 2014 kell 7:39

Vene firmadelt raha võtmine vale

Vene valitsus peab eelarvekoorma tõstmist ettevõtete õlule valeks, vahendab Bloomberg.

Valitsus peab loobuma eelarvekoorma tõstmisest ettevõtete õlule, see oleks Venemaa asemajandusminister Sergei Beljakovi sõnul vale lähenemine. "Võtta raha ettevõtetelt ja nõudes neilt pärast tootmise moderniseerimist, on ebaloogiline ja kummaline,“ ütles ta.

"Majanduse olukord näitab selgeid kriisimärke," lisas ta.

Isegi enne halvimat vastasseisu Läänega alates külmast sõjast oli Vene majandus madalama majanduskasvuga alates 2009. aastast. Tarbijate nõudlus ei suutnud teha tasa vähest investeerimisaktiivsust.

Ukraina kriis tõmbab hoogu maha Venemaa kahe triljoni dollarilisel majandusel, mis kasvas mullu vaid 1,3%. Alles 2012. aastal oli majanduskasv 3,4%.

"Mullune majanduskasv oli ebapiisav ja praegune väljavaade ja valitsuse prognoos ei rahulda meid," ütles president Vladimir Putin 12. märtsil. Majandusministeerium prognoosis, et kuni 2030. aastani on Venemaa keskmine majanduskasv 2,5%.

"Vene majandus vajub tõenäoliselt teises ja kolmandas kvartalis langusesse, seoses kodumaise nõudluse seiskumisele ebateadmatuse šoki ja karmimate finantseerimisolude tõttu," prognoosisid VTB Capitali analüütikud Vladimir Koljtšev ja Daria Isakova. Nad kärpisid Venemaa tänavuse majanduskasvu prognoosi 1,3 protsendilt 0 protsendile.

Tänavu on Vene rubla nõrgenenud USA dollari vastu 9,4%. Hullemini on tänavu läinud 175 valuuta seas Argentina peesol, Ukraina grivnal, Kasahstani tengel, Zambia kwachal ja Kõrgõstani somil.

Valuutakursi langus sundis keskpanka karmistama rahapoliitikat vaatamata nigelale majanduskasvule. Venemaa keskpank tõstis 3. märtsil baasintressimäära 5,5 protsendilt seitsmele. 14. märtsil säilitati intressitase.

Kuigi Putin kirjeldas 12. märtsil kõrgemate riigiametnikega kohtumisel Sotšis majandust stabiilsena, on paljud analüütikud kärpinud selle aasta majanduskasvu prognoose.

Morgan Stanley alandas majandusksavu prognoosi 2,5 protsendilt 0,8 protsendile.

"Venemaa läheneb I poolaastal majanduslangusele seoses Ukraina kriisist tingitud kõrgemate intressimäärade ja riskipreemiate tõttu, tänu nõrgemale tarbimisele ja kahanevale investeerimisele," kirjutasid Morgan Stanley analüütikud Jacob Nell ja Alina Sljusaršuk.

Capital Economis prognoosis, et Venemaalt voolab I kvartalis välja 70 miljardit dollarit ning valitseb reaalne risk, et see võib suruda Venemaa majandussurutisse.

Isegi enne seda, kui Kiievis muutusid läinud kuul protestid ohvriterikkaks, ütles Vene asemajandusminister Andrei Klepatš, et kapitali väljavool kasvab ja võib ulatuda I kvartalis 35 miljardi dollarini. Eelmisel aastal voolas Venemaalt välja 63 miljardit dollarit.

Üks meede, kuidas kiirendada majanduskasvu, on vähendada ettevõtetele kulusid, ütles asemajandusminister Beljakov. Kogu maksukoorem vähenes veidi 33,3% SKPsse, lisas  aserahandusminister Sergei Sjatalov.

"Äri poolelt vaadates on eelarvekoorem täna ekstreemselt kõrge nii majandusele kui ettevõtetele," ütles Beljakov.

Hetkel kuum